Soaljawab Islam

SJ-15-0032 : Apakah Benar Ibnu Sina Seorang Syiah Bathiniyah?

Assalammualaikum betulkah Ibnu Sina ini Syiah Batinniyah? Syaih Batinniyah itu apa? Betulakah falsafah Ibnu Sina dikritik Oleh Imam al Ghazali tetapi disokong oleh Ibnu Rusd?

SJ-04-0123 : Masalah solat orang yang sering terkentut

Assalamualaikum.saya ingin bertanya tentang perkara yang membatalkan solat. seperti yang diketahui, hadas kecil akan membatalkan solat seperti kentut. soalan saya, jika seseorang itu sering terkentut tetapi dalam solat dia menahan dan yakin, adakah solat itu batal?Soalan ke dua, jika merasai angin berbiji seperti kentut tetapi melalui arah hadapan badan apabila rukuk atau sujud, adakah itu kentut? Solat masih boleh diteruskan atau batal?

SJ-13-0594 : Hukum gunakan collegan (menukar warna kulit)

Assalamualaikum ustaz . Syaa nak tanya adakah mengubah kejadian apabila seseorang itu hitam menjadi putih . Contoh nyaa memakai collengan . Harap ustaz boleh jawab ! thanks

SJ-04-0124 : Perlu ke ulang semula mandi wajib jika.....

Mohon pendapat bagi yg berpengatahuan dlm agama ( fardu ain) .Kalau semasa sedang mandi wajib, kita gosok faraj dgn tujuan utk ratakan air sehingga rasa seperti klimaks tp tak sampai cuma mukadimah shj, sah tak mandi wajib? Perlu ke ulang semula mandi wajib?

SJ-11-0275 : Wajibkah Zakat untuk fixed deposit bila cukup haul?

Assalamualaikum...saya ada satu soalan:Jika saya menyimpan fixed deposit di bank, cukup haul dan nisab, saya diwajibkan zakat simpanan 2.5%. Soalan saya, jika saya tidak mengeluarkan simpanan saya untuk tahun yang kedua, adakah saya masih di wajibkan zakat apabila genap haul untuk tahun yang kedua?Mohon pencerahan...terima masih.

SJ-06-0109 : Sedang solat, tiba-tiba masuk waktu solat lain

salam..saya ada satu soalan yg ingin ditanyakan kpd panel al-ahkam mengenai solat jamak..

SITUASI: saya melakukan solat jamak ta'khir antara zohor & asar semasa berada di kampung..atas sebab2 tertentu saya terlewat untuk memulakan solat jamak tersebut..setelah menunaikan solat asar, saya terus berdiri melakukan solat zohor tetapi ketika saya berada di rakaat ke-4 solat zohor azan maghrib berkumandang..saya tetap meneruskan solat zohor itu sehingga selesai..

SOALAN: apakah solat jamak saya itu masih sah???..

SJ-13-0593 : Hukum berjabat tangan dengan ayah angkat

salam..saya ada mslh mengenai adab bersalam. sye mempunyai keluarga angkt.. stiap kli dtg kerumah ayah angkat sye.. sye bersalam n cium tgn ayah angkat sye kerana sye hormat ayah agkat sye.. sye thu hukum bersalam dgn bkn muhrim adlh dosa tp kalau sbb hormat bgaimana? kira berdosa juga? boleh bagi pendapat untuk menyelsaikan mlsh sye nie.. terima ksh krn mmbce..

SJ-03-0145 : Adakah tahi/kencing anjing itu tergolong dalam najis mughallazah?

AssalammualaikumUstaz, saya ada persoalan mengenai bab najis mughallazah,soalan ini ,mungkin akan menjawab soalan soalan saya yang lain,soalannya ialah,adakah tahi/kencing anjing itu tergolong dalam najis mughallazah,kerana ada yang mengatakan air liur anjing sahaja yang najis mughallazah...tolong jawab ustaz,terima kasih

SJ-12-0381 : Hukum lendir siput untuk ubat & kecantikan

AssalamualaikumSya angin bertanya berkenaan lendir siput. adakah halal utk tujuan perubatan dan kecantikan ?  mohon dberi huraianya........Terima kasih harum:)

SJ-14-0190: Status hadis ibarat kalungkan emas dan permata kepada anjing & babi

salam ustaz / admin.. minta pencerahan satu kenyataan yg katanya hadith Rasululllah shollallahu ‘alaihi wasallam mengumpamakan orang yang memberi ilmu kepada orang yang tidak berminat dengan ilmu ialah seperti orang yang mengkalungkan emas dan permata kepada anjing dan babi.http://alfurqanlover.blogspot.com/2012/12/kelebihan-menuntut-ilmu.html

SJ-15-0033 : Benarkah Nikah Mutaah disyariatkan berdasarkan An Nisa:24?

Salam Ustaz, Saya telah didatangi beberapa orang Syiah yang menyatakan bahawa nikah mutaah adalah disyariatkan oleh Islam berdasarkan surah An Nisa ayat 24 berdasarkan Tafsir  Ibn Kathir, Tafsir At Tabari dan Tafsir Ar Razi. Semua Tafsir ini menyatakan ia adalah untuk nikah mutaah berdasarkan pernyataan Mujahid dalam Tafsir-Tafsir tersebut.

SJ-05-0554 : Imam sujud sajadah pada ayat yang tidak disunatkan sujud

Assalamualikum..saya nak tanya satu soalan..Apakah sah solat imam dan makmun yg mengikutnya jika imam melakukan sujud sejadah dimana dalam surah tersebut tiada sujud sejadah tetapi pada waktu itu imam yakin atau syak bahawa didalam suruh tu ada sujud sajdah..cth situasi seorang imam solat subuh dan dia membaca surah al-adiyat sampai di tgh surah tersebut si imam sujud sajdah kerana imam yakin atau syak bahawa ada sujud sajdah..lalu selepas sujud tersebut si imam bangun dari sujud dan terus berdiri menyambung bacaan surah al-adiyat tersebut..

SJ-12-0380 : Melewatkan mendapatkan anak kerana mahu hidup berdua

as salam..apakah hukum melewatkan kelahiran pertama perkahwinan selama setahun atau lebih dengan niat mahu hidup berdua dahulu dan tidak mahu kembangkan keluarga lagi..mohon penjelaassann..terima kasih

SJ-03-0144 : Cara membasuh rumah yang lama ditinggalkan

assalamualaikum ustaz,sy ada sedikit kemushkilan. mohon pencerahan dr ustaz. sy basuh rumah sewa. so rumah ni dah lama kosong banyak la taik cicak apa semua. utk basuh tu 1st round sy mop lantai, then bila 2nd round sy jirus dengan air. bila jirus, sebab tumah tu besar air akan jadi bertakung sana sini. soalan sy kalau sy just tolak air tu keluar, adakah lantai rumah tu sudah suci n sudah boleh solat. ka dia jadi air mutanajis? mohon encerahan ustaz, terima kasih atas perhatian.

SJ-02-0015: Hukum mengatakan as-syahid kepada seseorang

Salam, kalau sudi dan tidak menjadi masalah saya harap pihak al ahkam dapat menerangkan pada kami apa yg dimaksudkan oleh para ulama dgn qaul ini: لا يقول فلان شهيدmoga al-ahkam bermanfaat buat semua insyaAllah.

Pages