October 2004

SJ-08-0014 Fidyah Puasa Bagi orang uzur

Assalamualaikum.

Saya ingin bertanya tentang fidyah bagi mereka yang uzur. Arwah bapa saya telah jatuh sakit dan terpaksa meninggalkan puasanya. Soalan saya:

1. Berapakah sukatan atau bayaran fidyah yang ditetapkan oleh syarak? adakah berbeza dari satu negeri ke satu negeri di malaysia?

2. Apakah prosedur yang patut diikuti? contohnya adakah Ahli masjid yang menguruskannya atau dilakukan sendiri oleh waris.

SJ-10-0021: Istihalah,Gelatin

Perbincangan mengenai masalah istihalah, gelatin

Q90.Gelatine substance is normally made from the bones of a cow.
If it is taken from animals not slaughtered in the Islamic manner, with
the knowledge that it is not permissible to eat it, is it ruled to be
ritually pure for external usage?

ANSWER:

Yes, because the bone is from the part in which life does not dwell;
therefore, it is ritually pure, even if it were from a dead (animal).
God knows best. (MMS, p. 36, Q75)

Original Question:

SU-00353 TAWASSUL DGN ORG YG DAH MENINGGAL ?

saya ada satu soalan ...mohon penjelasan dr yg arif dlm bidang ini...

Adakah kita dibolehkan bertawasul dgn org2 yg dah meninggal dunia..klau boleh berikan dalil2 nya...kerana saya ada mendengar kabar dr sahabat saya kitan diboleh bertawassul dgn org yg hidup & yg mati !!

mohon penjelasanm dr yg arif

SJ-10-0018 : Makanan .....


:P
Assalamualaikum kepada seluruh warga Al-Ahkam. Semoga segala usaha yang baik kita lakukan untuk Islam akan memberkati kehidupan kita dunia dan akhirat.

Berkenaan dengan makanan. Sebelum ini saya ada membaca topic berkenaan hidupan ketam. Samaada kita boleh makan tau tidak dan sebagainya. Begitu juga dengan topic jenis-jenis haiwan yang tidak boleh di makan. OLeh itu saya ingin bertanya ( tak paham lagi )..

Bagaimana dengan monyet dan tupai... adakah kita boleh makan haiwan seperti ini....

SJ-01-0034 : Perang Uhud..................

Assalamualaikum kepada seluruh warga al-ahkam. Moga-moga kita semua berada di dalam rahmat dan limpah kurnia dari Allah s.w.t terutama sekali pada bulan yang mulia ini.....

Saya ada beberapa kemusykilan....
:?
:?
:lol:
1. Baru-baru ini saya ada mendengar suatu ceramah berkenaan perang UHUD oleh seorang ustaz.

Memang menarik, cuma ada satu persoalan yang timbul apabila dia menyebut adalah HARAM menyebut rasullullah kalah dalam peperangan UHUD.

SU-00352 Zakat Fitrah

Assalamu'alaikum,

Ada sepasang suami isteri yang mempunyai 1 anak. Sebagaimana diketahui, dalam Ramadhan sebelum Hari Raya Puasa, si suami wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk sebanyak 3 orang.

Kebetulan jawatankuasa surau di tempatnya panggil amil ke surau itu pada minggu ke-2 bulan Ramadhan untuk kemudahan penduduk di situ bayar zakat fitrah. Si suami termasuk penduduk-penduduk setempat menyambut baik perkara itu kerana mudah bagi mereka untuk membayar zakat fitrah.

SJ-08-0012 : solat tarawikh

assalamualaikum..
ikut solat bersama orang arab,saya dapati ada perbezaan antara cara menunaikan solat tarawikh.kalau di negara kita antara rakaat2 solat tarawikh,selalunya bilal akan berselawat diikuti oleh makmum.tetapi berlainan dengan orang arab,imam meneruskan solat tanpa diselangi selawat.Minta pandangan tuan2 dalam perbezaan ini.mengapa wujud perbezaan ini dan cara mana yang disepakati ulama`?Minta juga disertakan hadith2 rujukan.
sekian.