Aqidah

  • Di satu kuburan, siap ada dewan tempat makan. Sering disediakan makanan secara percuma di sini oleh mereka yang didakwa telah tertunai hajat mereka yang meminta di kuiburan ini. Ada yang sanggup minum air yang kotor yang menjijikkan dari telaga yang dianggap keramat.

  • Dalam banyak-banyak fenomena, "gerakan tawhib" adalah salah satu fenomena yang jelas menunjukkan betapa implikasi hati yang rosak itu bertindak. Bak kata pepatah, 'membujur lalu melintang patah', golongan ini tanpa menghiraukan sesiapapun, apapun keadaan dan situasi yg sebenar, faktanya, kesahihannya..hanya jika boleh dikaitkan dengan Wahhabi maka dicoplah orang yang dituduhnya itu Wahhabi walaupun mungkin orang yang dituduh langsung tidak tahu menahu apa itu Wahhabi, bahkan mungkin orang itu juga sebenarnya adalah penentang Wahhabi! (Ust Aizam Mas'ud)

  • Syeikh al-Arifi: Jadi mereka mengajarkan, kalau membaca al-Quran hendaklah di kuburan wali, dan Allah akan menambahkan ilmu?

  • Dr. Yusuf al-Qaradawi: Semenjak beberapa tahun yang lalu aku ada mendengar tentang satu jemaah yang zahir di Lebanon, ia menimbulkan masalah kepada umat Islam di sana dengan pendapat- pendapat yang pelik, menyeleweng dan pandangan yang merbahaya dalam persoalan akidah, fekah dan akhlak dan yang lebih dahsyat bahayanya apabila mereka mengkafirkan setiap orang yang berbeza dengan mereka dalam kalangan umat Islam hari ini atau yang terdahulu.

  • Golongan Wahabi adalah golongan yang dinisbahkan kepada Imam bin Abdul Wahab yang bangkit di jazirah Arab untuk memerangi kesyirikan dan khurafat, agar dapat kembali kepada al-Quran al-Sunnah. Dan di atas asas dakwah beliau inilah tertegaknya negara Saudi moden.

  • Heboh kebelakangan ini apabila tersebar video seorang guru agama yang menceritakan tentang tuah angka 13. Dari mana asal-usul kesialan angka 13 terutama Jumaat 13? Tidak ada angka sial dalam Islam dan tidak ada angka tuah atau keramat dalam Islam. Tiada mudarat dan manfaat dari angka-angka tertentu. Apa rahsia umat Islam sering sering diperintahkan dengan angka yang ganjil. Solat witir ganjil. Berwudhuk 3 kali.. 3 kali.. Zikir subhanallah 33 kali. Alhamdulillah 33 kali.

  • Heboh isu penggunaan nama Allah oleh bukan Islam. Bolehkah? Tak bolehkah?  Apa penjelasan yang mudah difahami? Dr Danial menjelaskan dengan begitu mudah untuk difahami. Semua kena tonton!

Artikel Berkaitan