SJ – 2480 : TEKA-TEKI “ ILMU KETUHANAN “

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ – 2480 : TEKA-TEKI “ ILMU KETUHANAN “

Assalaamualaikum,

Pernah saya di tanya tentang Kalimah Syahadah oleh seorang kawan yang belajar Ilmu Ketuhanan untuk saya cari sendiri jawapannya. Iaitu jika tidak mengucap kafir, mengucap kufur. Apakah maksudnya ?

Re: SJ – 2480 : TEKA-TEKI “ ILMU KETUHANAN “


æÚáíßã ÇáÓáÇã æ ÑÍãÉ Çááå æÈÑßÇÊå

{ ÈÓã Çááå ÇáÑÍãä ÇáÑÍíã }

(( ÑÈ ÅÔÑÍ áí ÕÏÑí æ íÓÑáí ÃãÑí æÃÍáá ÚÞÏÉ ãä áÓÇäí íÝÞåæÇ Þæáí ))

***********************
SJ – 2480 : TEKA-TEKI “ ILMU KETUHANAN “

Alhamdulillah , Segala Puja – Puji hanyalah milik Allah Ta'ala semata-mata. Selawat dan salam ke atas Baginda Rasulullah s.a.w, ahli keluarga baginda yang suci, para sahabat yang kesemua mereka itu merupakan golongan yang amat mulia, para ulama' yang mukhlisin , para mujahidin di Jalan Allah Ta'ala dan seluruh muslimin. Amin.

Terima Kasih kepada Saudara /I Nim yang telah mengemukakan soalan di atas .

Nampaknya saudara/I sendiri telah menghantar dua kali soalan yang sama ( dan saya telah memadam soalan yang berulang itu ) . Kami harap pada masa akan datang tidak ada lagi soalan yang sama dihantar dua kali dan kami juga mohon drp semua saudara/I yang bertanya agar dapat bersabar menunggu jawapannya . Ini disebabkan kami semua bukannya berkerja sepenuh masa 24 jam dengan al-Ahkam Online , bahkan kami sendiri mesti membahagi-bahagikan komitmen kami kepada kehidupan , pengajian dan perkerjaan kami serta tugas dakwah di al-Ahkam Online ini . ;)

“ Tidak mengucap kafir, mengucap kufur “ .

Inilah perkataan yang akan kita bincangkan . Disebabkan ianya terlalu ringkas dan berupa ayat tergantung maka ada KEMUNGKINAN ia bermaksud :

(1 ) ~ Sesiapa yang tidak mengucap , dia akan jadi kafir . Dan sesiapa yang mengucap pula dia akan menjadi kufur .

( 2 ) ~ Sesiapa yang tidak pernah mengucap 2 kalimah syahadah dia menjadi kafir . Dan sesiapa pula yang mengucapkan kalimah-kalimah kufur ataupun syirik dia akan menjadi kufur .

( 3 ) ~ Tidak mahu mengucap 2 kalimah syahadah sebagai mana yang diajar oleh Baginda Rasulullah s.a.w boleh menyebabkan seseorang itu menjadi kafir ( kerana dia sendiri enggan dan tidak suka akan sunnah Baginda s.a.w ) . Dan sesiapa pula yang sudah mengucapkannya akan tetapi kemudiannya dia mengucapkan kata-kata yang boleh membawa menjadi kufur ( seperti murtad dan syirik ) maka dia pun menjadi kufur ( seperti mengaku menjadi Tuhan , ataupun mengakui ada hukuman lain lebih baik drp hukuman Allah Ta’ala ) .

( 4 ) ~ Kawan saudara/I itu sebenarnya dia seseorang yang suka berteka-teki . Oleh itu bersabarlah sebab nanti dia sendiri akan memberikan jawapan yang dimaksudkannya .

Itulah beberapa kemungkinan drp sudut positif .

Adapun jika sebaliknya , maka ada kemungkinan juga :

( 1 ) ~ Kawan saudara/I yang dikatakan mempelajari ILMU KETUHANAN tu sebenarnya apa yang dipelajarinya ? . Kitab apakah yang digunakannya ? , siapakah gurunya ? dan kalau gurunya baik ataupun kitabnya betul sekalipun adakah kawan saudara/I itu sudah mempunyai kemampuan untuk mempelajari “ ilmu-ilmu yang dikatakan tinggi dan hebat “ itu ? .

( 2 ) ~ Pastikan adakah kawan saudara/ itu belajar “ ILMU KETUHANAN “ dengan bermakna belajar Ilmu Tauhid ( ‘Aqidah ) yang sahih . Kita bimbang dia bukan belajar Ilmu Tauhid ( ‘Aqidah ) tetapi dia belajar “ Ilmu Tareqat ( yang sesat ) “ pula .

( 3 ) ~ Kawan saudara bukannya belajar “ Tauhid “ ( ‘Aqidah ) tetapi belajar “ teka-teki “ hasil warisan Kaum Falsafah Sofastoieyun di zaman Yunani Kuno ( Greece ) . Hasilnya , walaupun nampak “ macam hebat “ tetapi ianya tidak memberi kepuasan kepada iman sebaliknya lebih suka menyebabkan orang ternganga kehairanan .

Ilmu Tauhid sepatutnya disajikan di dalam bentuk yang mudah difahami oleh masyarakat awam . Gunanya untuk mendekatkan lagi manusia dengan Allah Ta’ala dan mengelakkan mereka melakukan sebarang bentuk kesyirikan dan kemurtadan .

Ilmu Tauhid juga sepatunya disajikan sebagai PENJELASAN kepada manusia , bukannya sebagai ALAT PENGKABUR kepada manusia . Dan kaum Sekularisme sangat suka pengajian Tauhid disajikan di dalam bentuk “ kabur “ agar ideologi-ideologi sesat itu tidak diperangi oleh para pelajar ilmu Tauhid dan umat Islam semuanya . :bash

Kalau Ilmu Tauhid disajikan dengan bentuk “ berfalsafah “ dan “ berteka-teki “ , tidak mustahillah kita akan terus-menerus melihat ‘Aqidah umat Islam makin lumpuh dek serangan bertubi-tubi fahaman – fahaman yang dipenuhi oleh kesyirikan dan kemurtadan ! .

‘Ala kulli hal ( walau bagaimana pun ) saya tidak buruk sangka ( su’u dzon ) kepada kawan saudara/I itu sebab dia adalah orang Islam . Oleh itu jalan terbaik ialah saudara/I Nim sendiri mestilah bertemu dengannya dan bertanyakan jawapannya . Selepas itu , jika masih sangsi ataupun tidak puas hati , silalah menziarahi kami sekali lagi di sini .

Jangan lupa , temuilah rakan saudara/I itu dan tanyalah dia . :walksmil

Sekian . Semoga ada manfaatnya bersama .
Wallahu A'alam Bis Sowab
Wahuwa Yahdi Ila Sabilir Rasyad


æ Õáøì Çááå Úáì ÓíøÏäÇ ãÍãøÏ æ Úáì ÂÇáå æ ÕÍÈå æ Óáøã æÇáÍãÏ ááå ÑøÈ ÇáÚÇáãíä


æ Åáì ÇááÞÇÁ Åä ÔÇÁ Çááå ÊÚÇáì
æÇáÓáÇã ÚáÈßã æ ÑÍãÉ Çááå æ ÈÑßÇÊå
02 / Rabi’ul Awwal / 1424 H
04 / Mei / 2003 M

AHAD – Bandaraya Kaherah