SJ-05-0349 : baju nipis semasa solat

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0349 : baju nipis semasa solat

adakah boleh berpakaian nipis semasa solat sehingga menampakkan aurat contohnya telekung putih nipis sehingga menampakkan warna kulit..

boleh tau dalil dan rujukannya...terima kasih

SJ-05-0349 : baju nipis semasa solat

ÈÓã Çááå
æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

- Wajib menutup aurat di dalam solat, kerana hadis Aisyah r.a. "Allah tidak menerima solat seseorang yang telah haidh (baligh) melainkan dengan khimar (tudung)".
Direkod oleh Abu Daud (no: 641), Tirmizi (no: 377) dan Ibn Majah (no: 655). Dinilai sahih oleh Hakim dalam Mustadrak (no: 917) dan Ibn Hibban dalam Sahihnya (no: 1711).

- Antara syarat menutup aurat ialah: Pakaian itu dapat menghalang daripada kelihatan warna kulit. Maka tidak memadai dengan pakaian yang sangat jarang, atau yang sangat nipis sehingga dilihat warna kulit. (Majmuk Nawawi 3/170)

- Dalilnya hadis Nabi SAW mengatakan bahawa 'al-kasiyaat al-ariyaat' (wanita berpakaian tetapi bertelanjang) tidak dapat memasuki syurga. (Hadis Muslim no: 2128). Antara tafsiran 'berpakaian tetapi bertelanjang' ialah: wanita yang memakai pakaian yang sangat nipis sehingga menampakkan warna kulit. (Ahkam al-Nisaa' Ibn Jauzi 194).

Wallahu A'lam