SJ-07-0126 : kenduri arwah/tahlil?

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-07-0126 : kenduri arwah/tahlil?

:salam

Saya telah dijemput oleh abang saya menghadiri kenduri arwah anaknya yang meninggal. Saya telah terangkan kepadanya mengenai hukum kenduri arwah tersebut tetapi dia tetap nak buat jugak. Macam mana keadaan saya sekarang sama ada boleh hadiri kenduri tersebut? Kami adik-beradik sememangnya amat rapat. Jika kenduri arwah yg dijemput oleh orang lain sebelum ini saya hadiri tetapi akan elakkan dari makan cuma bertahlil sahaja.

Berkenaan dengan tahlil pulak yg biasa diamalkan oleh masyarakat kita sekarang, adakah susunan, bacaan atau kafiat tahlil tersebut boleh diamalkan dan boleh dikatakan sunat dan mendapat pahala dengan mengamalkannya.

Terima kasih.

SJ-07-0126 : kenduri arwah/tahlil?

:wassalam

al-Jawab:

1. Hukum menghadiri kenduri arwah abang

Majlis tersebut disepakati sebagai majlis yg amat dibenci dalam madzhab Syafi'iy (Imam alSyairozi, syarah al-Muhadzaab (1/39), dan anda telah pun menyampaikan kepada keluarga anda. Itu sudah mencukupi.

Adapun bagaimana tatacara anda ingin bertindakbalas terhadap majlis bid'ah tersebut memerlukan kepada fiqh menangani bid'ah. Untuk itu Ustaz Hasan alBanna, seorang Imam yang mulia (w.1949) dalam Risalahnya (Risalah Ta'alim, usyul Asyrin (20 Perinsip), pada perinsip yg ke 11, alBanna menjelaskan fiqh merubah bid'ah, yakni menghapuskan bid'ah dgn cara yang terbaik dan tidak menimbulkan kerusakan yang lebih besar. Contoh dalam kes anda ialah kekuatan ikatan kekeluargaan yg sedia terjalin itu mesti dikekalkan. Komentar al-Qardhawi ketika mensyarah perinsip 20, bahawa terdapat kaedah yang masyhur yakni, :" Boleh diam ke atas mungkar (bid'ah) jika dihapuskan kemungkaran itu akan menyebabkan munculnya mungkar yang lebih besar"
Maka langkah terbaik bagi si adik, ialah dia mendiamkan diri dari menghapuskan bid'ah tahlil arwah kerana diyakini jika dilenyapkan bid'h tersebut menyebabkan hubungan adik beradik akan berpecahbelah.
Sekian WA

SJ-07-0126 : kenduri arwah/tahlil?

Quote:
Adakah susunan, bacaan atau kafiat tahlil tersebut boleh diamalkan

2. Ia bercampur aduk, ada yang sahih, dha'if dan maudhu', dan ia dikarang oleh tokoh2 sufi antarabangsa dan tempatan. Lebih selamat kita berpegang dgn himpunan tahlil dan zikir yang dihimpun oleh ulama'2 yang masyhur seperti Hisnul Muslim oleh Dr Sa'eed al-Qahthani. WA