SJ-13-0140 : musykiilaah ..mintak tolong!!

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0140 : musykiilaah ..mintak tolong!!

assalammualaikum...
nak mintak tanya skiiitt :D

ada muskil dlm beberapa hal nih..

situasi dia cam gini :

waktu zohor pada pukul 1.08 tghari.. ofis break lunch kol 1..satu majlis membaca yasin dan tahlil akan dilakukan waktu lunch maka ianya telah di lakukan pada pukul 1.00 bermakna semua staff membaca yasin dan doa selamat sebelum zohor...ketika majlis itu berlangsung..azan berkumandang dari masjid berdekatan...yasin terus dibaca..sbb azan sayup2 didengar..kerana masing2 membaca yasin..sehingga kul 1.25 baru selesai dan masing2 pegi menjamu selera dan ada yg terus solat.

so hal kat sini kan..

- ok ker??..depa baca yasin dan lewatkan solat zuhur tu??
- time azan tu..depa shud stop sekejap beri laluan kat azan kan..atau
boleh terus baca??

benda nampak cam kecik dan benda tu elok jeek..tp tak best laa kalau tak kena caranya kan..

tolongg laa saya..carikkan jawapan yer...

terima kasih in advance yeerr!!

Re: musykiilaah ..mintak tolong!!

:salam

Soalan di atas boleh dibahagikan kpd byk isu iaitu:

1) Isu membyk al-Qur'an serentak dgn kuat.

2) Majlis tahlilan

3) membaca al-Qur'an ketika azan dikumandangkan

4) melewatkan solat

Saya tidak akan masuk persoalan pertama dan kedua. Tetapi terus kpd persoalan 3 dan 4.

Membaca al-Qur'an hukumnya sunat. Begitu juga menjawab azan. Meninggalkannya tidaklah membawa kpd dosa. Lecualilah diitngalkan dgn iktikad2 yg tertentu yg boleh mendatangkan dosa spt menganggapnya lekeh.

Oleh itu, meneruskan bacaan al-Qur'an tanpa berhenti ketika azan, perlu dilihat dari segi adab serta keutamaannya. Kalau berhenti sebentar dan menghormati waktu azan disertai pula dgn menjawab azan itu, maka itulah lebih baik. Bukan sahaja mendapat pahala menghormati waktu azan, bahkan mendapat pahala menjawab azan.

Adapun melewatkan solat, tidak dinafikan bhw yg terlebih afdhal adalah bersolat di awal waktu. Tetapi, kalaulah terdapat sesuatu sbb yg kukuh, dan tidak pula melewatkan solat ke akhir waktu, maka itu tidak mengapa. Sdr boleh dapatkan bacaan lanjutan mengenai solat di awal waktu dalam al-Ahkam. Sila gunakan ejin carian ut kmencari artikel berkenaan.

sekian. WA.

:wassalam

SJ-13-0140 : musykiilaah ..mintak tolong!!

jawapan dari syiekh thtl mengenai soalan (1) + (2)

Quote:
Jawab

Majlis tahlil dan membaca Yasin kepada arwah adalah telah menjadi budaya nasional dan sinonim dengan Melayu Nusantara sejak disahkan oleh Lajnah Ulama Pathoni sejak zaman berzaman.
Ia bukanlah ajaran sesat kerana tahlil dan Yasin itu ada dasarnya dalam agama, manakala mengirim pahala kepada arwah juga dibolehkan oleh Fuqaha' Hanbali dan ahli tahqiq spt Syaikhul Islam Ibn Qayyim.

Cuma apa yg dilaksanakan oleh bangsa Melayu yang dikenali dengan majlis tahlilan, yasinan dan selamatan arwah itu dinamakan bid'ah Kaifiyat (inovasi tatacara) dan terlalu dijadikan suatu kebiasaan dan bertukar menjadi wajibat (sebagai suatu kemestian) ke atas mayyit. Maka ini tidak pernah dikenali dalam budaya umat Islam pada tiga ratus pertama dulu (zaman salaf).

Pemuda-pemuda yang menyintai Sunnah amat arif akan penyelewengan majlis tahlil arwah ini, tapi apakandaya, majoriti masyarakat kita masih beranggapan ianya suatu ritual kepada mayyit yg tidak boleh diabaikan.

Memang benar, untuk merubah sesuatu yg sudah menjadi uruf (norma) dan budaya sesebuah bangsa bukanlah suatu kerja yang mudah!!

Ini dinamakan Fiqh Taghyiir atau Fiqih Perubahan atau Paradigm shift.

Untuk menjadi agen perubahan, anda hendaklah dilihat sebagai role model, kemudian utk menjadikan perubahan itu ada impak, anda hendaklah bergabung dengan jama'ah yg menyintai sunnah dan menolak bid'ah. Ini kerana sunnah pergerakan kemasyarakatan adalah secara jama'iy bukan fardi

Perubahan pulak hendaklah bertahap (beransur), kerana bangsa Melayu amat benci kepada perubahan yang keras dan kasar. Maka kita tidak tahu berapa lama lagi anda harus menghadiri dan menikmati juadah kenduri mayyat dan menjadi khalifah majlis tahlilan arwah, tapi anda hendaklah terus bersabar. Ini kerana perjuangan membersihkan bid'ah bukanlah tertumpu kpd menghapuskan majlis tahlilan dan yasiinan arwah semata-mata, tapi membuka pemikiran dan kejiwaan mereka kepada pola tasawwur Islam yang sebenarnya.

Maka anda juga hendaklah mengetahui dasar2 ilmu Taghyir atau ilmu untuk merubah masyarakat. Prof Dr Abdul Kareem Zaidan dari Iraq menyajikan sebuah kitab besar, jodolnya: Usyul Dakwah dan Syaikh Muhammad Ahmad Rasyid atau Syaikh Abdul Muna'aim juga dari Iraq yg menyusun lima siri kitab dalam tajuk Ihyaa' Fiqh Dakwah. Juga Imam al-Albani menulis Tasyfiyah dan Tarbiyah (Usaha pemurnian dan pendidikan).

semua kitab2 ini sudah pun diterjemah. Maka ini dapat memandu kita untuk melihat sasaran dakwah dan tujuan atau objektif dan wawasan dakwah dan perubahan.

Buat masa ini anda disyorkan terus makan kenduri dan bertahlil atas mayyit. Bedzanya anda hadir dengan jiwa, sedangkan mereka hadhir dengan perut.

خيرالأمين