SJ - 2920: DAULAT

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ - 2920: DAULAT

Assalamualaikum…

Kalau kita baca dalam buku-buku sejarah… Raja-raja atau sultan Melayu yg dulu-dulu…dicatatkan sebagai seorang yang mempunyai daulat… sehingga sesiapa yg menderhaka sultan tu…dikatakan menerima “tulah” dsb….

Betul ke?...jika ya, adakah ke”derhaka”an tu termasuk dalam kategori “bughoh” sehingga mendapat bencana yg sememangnya kita tahu…ADALAH DITURUNKAN OLEH ALLAH?
WA

Re: SJ - 2920: DAULAT

:wassalam
Jawab:
Ini juga khurafat yg membayangi kisah istana dan silsilah Raja-raja Melayu sperti yg ditulis dalam Kitab Sejarah Melayu, di mana silsilah Raja Melayu adalah mereka itu berasal dari kayangan. Apabila sultan itu ditabalkan dengan sempurna, maka dia memiliki daulat yakni ketuanan (rububiyah dan uluhiyah) yg mutlak ke atas rakyat dan jajahan takluknya berserta kesaktian laksana dewata. Rakyat yg ideal ialah rakyat yg berjiwa Hang Tuah, patuh tanpa soal baik ia sultan yg zalim atau adil.
Islam datang dan menyinari alam buana Nusantara dan ia berjaya membersihkan sebahagian metos dan khurafat istana Patani, Sulu, Majapahit dan melaka. Tapi sebahagian khurafat itu masih terus berjalan. Tak tahulah kita bila ianya akan berakhir (hatta keluarga Diraja Arab Saudi sendiri pun masih berdiri atas konsep daulat yg mutlak sedangkan dia mendakwa Khadam Dua Tanah Suci!)
Daulat dalam kacamata Islam ialah Daulah Islamiah dan pimpinannya atau khalifah adalah pengganti RasuluLLah saw dan menjaga maslahat rakyat selaras dgn tuntutan syara' bukannya mengabdikan manusia. WA