November 2006

SJ-04-0036 : wanita haidh berwudhu (bhg - 2)

aslm wbt
merujuk kpd soalan lpas thtl kata xbleh qias, persoalannya bukankah wudhu tu sunnah sblm tido, itu yg saya faham dr hadis yg saya tunjuk tu. jd xd pula pembatas utk kata wanita haidh xtermasuk. maybe bleh terang lbih lanjut..

http://al-ahkam.net/home/modules.php?op=modload&name=MDForum&file=viewtopic&p=56718#56718

SJ-04-0035 : wanita haidh berwudhu

aslm wbt..

adakah dalil di bwh boleh digunakan utk kes wanita haid berwudhu

Perkara yang Disenangi untuk Dilakukan Seorang yang Junub
1. Wudhu sebelum tidur dan sebelum makan. Bila seseorang yang junub belum sempat mandi atau ingin menunda mandinya sementara ia hendak tidur, maka disenangi baginya untuk berwudhu terlebih dahulu. Hal ini dipahami dari riwayat Ibnu ‘Umar z ketika ia mengisahkan tentang ayahnya ‘Umar ibnul Khaththab z yang junub pada suatu malam, lalu ‘Umar menyebutkan hal tersebut kepada Rasulullah n. Beliau pun bersabda:

SJ-12-0133 : Bernikah Semasa Mengandungkan 'Anak Luar Nikah'

Salam, saya ade kemusykilan sket...

soalan saya :

1. Boleh ke kawen dgn pompuan yg tengah mengandung?

2. Camne klu yg dah terlanjur, leh ke klu bapak budak tu nak kawen dgn pompuan tu sbelum baby tu lahir?

3. Adekah pernikahan tuk soalan 1 dan 2 tu sah?

4. Klu da nikah, nak kene wat ape? cerai serta merta ke?

5. Adekah akan dikira zina klu diorang da nikah?

6. Apekah hak2 anak luar nikah? die xleh dibintikan kepada bapak die kan? so die leh ke klu nak kawen dgn bapak die?

7. Bapak die adalah bukan mahram kepada anak die?

SJ-14-0026 : Al-Ikhlas itu sepertiga al-Quran

:salam

Dulu waktu saya dengar baca al-Ikhlas sama dengan sepertiga al-Quran saya tak berapa faham... tapi hari tu ada baca somewhere(ke terfikir sendiri) disebabkan surah ini menekankan tentang tauhid La Ilaha Illa Allah (Allahu Ahad), Allah tidak lahir dan melahirkan... saya nampak sebab kalimah tauhid ini merupakan inti pati kepada semua ajaran para Nabi,yang merangkumi majoriti al-Quran, menafikan "Ana Rabbukumul 'Ala",oleh Firaun,sembahan berhala oleh bapa Nabi Ibrahim,sembelahan 5 jenis berhala oleh kaum Nabi Nuh,dan tentunya oleh Muhammad SAW.

SJ-14-0025 : Minta Tafsir: 05: 44, 45, 47

Assalammualaikum.

Al Maaidah ayat 44:
Dan barangsiapa yang tidak menghukum menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang kafir

Al Maaidah ayat 45:
Dan barangsiapa yang tidak menghukum menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang zalim.

Al Maaidah ayat 47:
Dan barangsiapa yang tidak menghukum menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itulah orang-orang yang fasik