SJ - 2733: Khusuk Dalam Solah?

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ - 2733: Khusuk Dalam Solah?

Assalamualikum!
Di harap Ustaz dapat memberi panduan ringkas bagaimana hendak menghadirkan kekhusyukan dalam solah. Saya selalu mencubanya hingga herot muka tapi amat sukar. Ada saja gangguan :happydevi yang hadir dalam fikiran saya.

Re: SJ - 2733: Khusuk Dalam Solah?

:wassalam
Jawab:
Memang benar khusyu' ni bukan benda yg senang. Tapi sampai herot muka tu mungkin caranya salah. ini kerana khusyu' adalah amalan hati, jiwa bagi solat yg berkembar pulak dgn ikhlas; maknanya ia suatu yg mempengaruhi jiwa kita hingga impaknya ialah bukan herot muka tapi sakinah (ketenangan) bagi jawarih (anggota lahir), dia nampak relaks dan tenang (tanpa perlu herot muka). (TM Hasbi Siddiqiey, Pedoman Solat)
Sebagaimana maksud alHadis :' Tanda khusyu' hati seseorang ialah khusyu' pula seluruh anggota jawarihnya (lahirnya)" (alJami' asSagheer: 2/108)
Firman Allah SWT (terjemahnya)." beruntunglah orang2 yg beriman ..yakni yg khusyu' dlm solatnya" AQ 23: 2
Adapun kaifiat, tatacara, metode memperolehi khusyu' ini banyak ditulis dalam kitab2 Tasawwuf kerana ia dimasukkan dalam Fiqh albatin (fiqih kejiwaan)..jadi kami kesuntukan ruang utk menyalinnya di ruangan Ahkam. Kami syorkan anda memiliki kitab2 (yg akan kita senaraikan) dan anda kena buat sedikit homework (membaca) dan membuat latihan praktikal secara berterusan (latihtubi) berdasarkan sarana kitab2 tersebut.
Menariknya al_Imam Muhammad Abduh, mantan Mufti Mesir era penjajah British memberi petua yg senang aje: Penyakit tiada khusyu' dalam solat ini kata al_Imam, berpunca dari kelalaian orang yg solat. Lalai dalam memperhatikan makna-makna kalimah yg diucapkan semasa solat. Maka langkah penting utk mendapatkan khusyu' ialah mengingati makna setiap kalimah yg dilafazkan itu. Itu aje key (anak kuci) kusyu'.(Imam Rashid Ridha: tafsir alManar tafsir surah alMukminun)
Metode yg terperinci, kami syorkan:
a. Prof TM Hasbi asSiddiqiey, Pedoman Solat
b. Ihya Ulumiddin atau Bimbingan Mukminin oleh al_Imam alGhazzali
c. Kitab asSolah oleh alImam alHafeedz Ibn Qayyim alJauziah.
d. Tazkiyah anNafs oleh Ustaz Sa'eed Hawwa
e. Madarij asSalikin oleh Imam Ibn Qayyim alJawzea, 3 Jld.
(semuanya sudah diterjemah) WA