[Fokus] Kasturi - Kijang Jantan / Rusa Kesturi 2/3

Primary tabs

Oleh: zain-ys

Melalui beberapa sumber mari kita berkenalan dengan lebih dekat lagi kijang jantan yang menghasilkan kasturi atau juga dipanggil dengan rusa kesturi/kasturi. Kita akan sertakan gambar-gambarnya serta beberapa klip video kijang jantan ini.Rusa kesturi
Rusa kesturi ialah sejenis haiwan artiodaktil dalam genus Moschus, satu-satunya genus dalam famili Moschidae. Rusa kesturi lebih primitif berbanding Cervidae (rusa sebenar) kerana tiada tanduk atau kelenjar muka, cuma sepasang puting, ada pundi hempedu, pundi kauda, sepasang gigi seakan-akan gading dan pundi kesturi yang membawa kepentingan ekonomi kepada manusia. Rusa ini tinggal dalam habitat belukar alpine berhutan dalam pergunungan Asia selatan, terutamanya banjaran Himalaya.

Sifat
Rusa kesturi menyerupai rusa kecil yang bersusuk badan pendek dan gempal, serta kaki belakang yang lebih panjang berbanding kaki hadapannya. Rusa kesturi berukuran 80-100 cm panjang, 50-70 cm tinggi hingga paras bahu, dan 7–17 kg berat. Kaki rusa kesturi sesuai untuk memanjat rupa bumi yang kasar. Rusa kesturi tidak bertanduk, namun yang jantan ada gigi taring atas yang bersar umpama taring lengkung. Formula pergigiannya seiras dengan rusa sebenar, iaitu: Upper: 0.1.3.3 / Lower: 3.1.3.3

Kelenjar kesturi hanya terdapat pada rusa kesutri jantan dewasa, iaitu dalam pundi yang terletak di antara alat kelamin dan pusatnya, barangkalinya dirembeskan untuk menarik pasangan betina.

Rusa kesturi ialah haiwan maun yang tinggal dalam persekitaran hutan berbukit-bukau yang agak berjauhan dari penempatan manusia. Seperti rusa sebenar, rusa kesturi biasanya memakan daun, bunga dan rumput, dan juga sedikit lumut dan liken. Rusa kesturi ialah haiwan bersendirian yang meninggalkan bau dengan kelenjar kaudanya untuk menandakan wilayahnya. Rusa kesturi yang segan-silu ini berjaga pada waktu malam atau senja.

Pada musim mengawan, rusa kesturi jantan meninggalkan wilayahnya untuk merebut pasangan dengan gadingnya sebagai senjata. Rusa kesturi betina melahirkan seekor anak selepas bunting 150-180 hari. Anak rusa kesturi yang baru lahir amat kecil dan tidak boleh bergerak-gerak untuk bulan pertama hidupnya, itupun senang untuk menyorokkan diri dari pemangsa.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Rusa_kesturi


Maklumat yang saya perolehi dari satu sumber lain:

Musk: Dalam istilah dunia parfum, musk adalah sekresi aroma yang diproduksi kelenjar perut rusa jantan tak bertanduk (musk deer). Rusa ini hidup di Asia Tengah dan di Pegunungan Himalaya.


Untuk mencegah kepunahan hewan langka itu, perburuan dan ekspornya dilarang keras. Orang lantas menangkar rusa jenis ini, lalu mengoperasi dan mengambil kelenjarnya. Setelah operasi selesai, rusa itu dilepas kembali. Sulitnya memperoleh musk asli mendorong para pembuat parfum berpaling  juga ke musk sintetis. Harganya pun lebih murah.

Civet (Kesturi): Spesies kesturi yang dipakai dalam dunia parfum berasal dari barat daya Etiopia. Hewan ini punya kantong perut berbentuk bulan sabit, yang terletak didekat alat vitalnya. Kantong perutnya menghasilkan viverreum, substansi kental berwarna kecokelatan beraroma keras. Namun, setelah diolah menjadi parfum, kesan sensual dan kehangatanlah yang terasa.Sumber: http://identics.tripod.com/parfum/bahan_aromatis.htm


Klip Video

Musk deer in Mongolia
{youtube}OgEiOOTe8Uk{/youtube}

Musk-Deer 1
{youtube}BIPT55tYpG8{/youtube}

Musk-Deer 2
{youtube}gFxuC72dyts{/youtube}