Kerana Tercemar: Abbot Tarik Susu Sim

Primary tabs

Lagi, Abbot Tarik Susu Similac

Liputan6.com, New York: Abbot tarik kembali ribuan kotak susu yang diproduksi setelah ditemukan serangga dalam kemasan produknya. Tindakan itu berdampak pada lima juta kardus susu bubuk formila Similac yang dijual di Amerika Serikat, Puerto Rico, Guam, dan sejumlah negara-negara Karibia.


Pihak perusahaan mengakui kemungkinan produk mereka terkontaminasi serangga yang bisa menyebabkan sakit perut dan masalah pencernaan. Penarikan itu tak berdampak pada susu formula cair untuk produk susu keluaran Abbot lainnya.

"Kami menghimbau para konsumen yang terlanjur membeli produk kami yang ditarik dari pasaran untuk mengentikan pemakaian produk tesebut dan menggantinya dengan susu Similac cair yang tidak terkontaminasi," kata Juru Bicara Abbot di New York, AS, Jumat (24/9).

Similac adalah susu formula bayi terlaris keluaran Abbot dan hampir sama dengan merek Ensure. Produk itu mencapai penjualan hingga US$ 5,3 miliar pada tahun lalu. Diperkirakan kerugian yang diderita Abbot mencapai AS$ 100 juta atau sekitar Rp 895 milyar.(reuters/SHA)

http://berita.liputan6.com/luarnegeri/201009/298164/Lagi.Abbot.Tarik.Sus...Pandangan dari CAP


Hentikan segera jualan susu Similac
SM Mohamed Idris

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) terkejut membaca laporan Reuters bahawa susu rumusan bayi Similac yang dikeluarkan oleh Abbott Laboratories Inc, telah menarik balik berjuta tin susu rumusan bayi yang dipercayai tercemar dengan kumbang di Amerika Syarikat. Susu rumusan bayi Similac juga turut dijual di Malaysia.

Keputusan secara sukarela untuk menarik balik produk itu dibuat apabila dua laporan pengguna dibuat berhubung pencemaran itu.

Pihak pengeluar juga secara sukarela menarik balik susu rumusan bayi itu di Guam, Puerto Rico dan pasaran Caribbean.

Hingga kini, pihak syarikat dan pihak berkuasa kesihatan Malaysia tidak membuat sebarang langkah untuk menarik balik produk itu daripada pasaran Malaysia. Dalam kes seperti ini langkah berhati-hati perlu diutamakan.

Demi untuk kepentingan keselamatan pengguna, CAP menggesa Kementerian Kesihatan menangani perkara itu dan mengambil tindakan menarik balik dengan segera terhadap produk itu sehingga keselamatannya boleh dipastikan.

CAP juga menasihatkan ibu-ibu supaya menyusui bayi mereka dengan susu ibu kerana “susu ibu adalah yang terbaik”.


Penulis adalah Presiden, Persatuan Pengguna Pulau Pinang dan boleh dihubungi pada talian 04-8299511, faks - 04 8298109 dan emel - idrismd@tm.net.my

http://www.malaysiakini.com/letters/144012