Mengenali Yahudi 4 - Yahudi bangsa yang licik, keras kepala

Primary tabs

Oleh: zain y.s

Sepanjang sejarah bangsa Yahudi, mereka sentiasa berpindah randah kerana dihalau oleh pemerintah atau penduduk setempat.

Pada tahun 721 SM, bangsa Yahudi telah diserang oleh Assyria. Dan kekalahan di pihak Yahudi.

Tahun 606 SM, Jurusalem dimusnahkan oleh Nebuchadnezar dari Babylon. Orang-orang Yahudi dijadikan hamba abdi. Sebahagiannya dibuang dan berserakan di pelbagai negara.

Manakala pada tahun 539 SM, kerajaan Farsi berjaya menakluk Babylon. Dan kaisar Farsi agak berlembut sedikit dengan bangsa Yahudi. Di mana, mereka yang hidup dipembuangan dibenarkan kembali ke Palestine.

Pada tahun 330 SM, Iskandar Agung dari Macedonia telah menakluk Darius III, Raja Farsi. Bangsa Yahudi sekali lagi berganti tuan penjajah, namun tidak lama, kerana ketika Iskandar Agung mati pada tahun 300 SM, Palestine di bawah pengawasan Mesir. Ini berlaku setelah bangsa Assyria berkuasa dan menguasainya kembali.

Keadaan begini berlaku selama satu abad lamanya.

-------------------------
Mengapa Yahudi sentiasa dalam keadaan begitu, sentiasa dimusuhi oleh bangsa-bangsa lain serta sering melarikan diri kerana dihalau dan dihambat?

Ini kerana sifat sombong dan taksubnya. Yahudi menganggap mereka adalah bangsa pilihan atau manusia pilihan Allah. Bangsa terbaik. Mereka menganggap kedudukan mereka lebih tinggi dari bangsa-bangsa lain di atas mukabumi ini.

Kerana anggapan inilah menyebabkan Yahudi menolak kenabian Muhamad s.a.w. Sedangkan mereka telahpun tahu akan
kedatangan Baginda s.a.w. dengan jelas sekali. Malah mereka tahu, bahawa Muhamad s.a.w. itu adalah Rasul yang diutus oleh Allah s.w.t.

Sebelum Muhamad s.a.w. dibangkitkan, mereka ternanti-nanti kehadirannya. Mereka sentiasa bercerita tentang Nabi akhir zaman. Namun, selepas Rasul akhir zaman dibangkitkan, mereka menolaknya mentah-mentah. Alasannya kerana Muhamad s.a.w. bukan kaum Yahudi. Kerana Muhamad s.a.w. berbangsa Arab.

Rujukan:
Al-Khathar al-Shoyuni Alal Alam Islami, Dr Majid Kailani
Muhammad Wal Yahud, Dr Muhamad Baraniq & Muhammad Yusof Mahjub