SJ-05-0364 : bacaan jahar zohor & asar utk tujuan pendid

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0364 : bacaan jahar zohor & asar utk tujuan pendid

salam ustaz,

ada sebuah sekolah rendah agama di tempat sy, apabila tiba time solat zohor n asar, seorang wakil pelajar (giliran) akan dipilih utk mengimami solat bersama2 pelajar2 yg lain. imam ini dimestikan membaca dgn jahar sehingga didengari makmum yg lain.

ulasan pihak sekolah- adalah bg tujuan pendidikan. lama2 mereka dengar, insyaAllah, akan melekat bacaan di fikiran. logik jgk...

apakah pandangan hukum islam terhadap keadaan ini...?

sekian, wassalam

SJ-05-0364 : bacaan jahar zohor & asar utk tujuan pendid

Bismillahi wal hamdulillah ,

Al-Jawab :

Bagi kami tidak ada salahnya solat zohor dan asar tersebut dibaca jahr atas tujuan pendidikan.Lebih-lebih lagi ianya dilakukan di Sekolah Rendah Agama yang mana kebanyakkan murid-muridnya masih lagi belum mencapai ‘aqil baligh yang mana tempoh sebelum aqil baligh ini adalah sememangnya dalam proses pembelajaran.

Berkata As-Syaikh Abdullah bin Abd Rahman Al-Bassam :

Membaca secara perlahan bagi solat zohor dan asar adalah lebih utama / afdhal.Walaubagaimana pun tidak mengapa jika membaca surah al-fatihah dan ayat-ayat daripada sebahagian surah selepas al-fatihah dengan kuat atas dasar maslahah seperti untuk tujuan pendidikan dan peringatan.Ini kerana Rasulullah saw pernah menguatkan bacaan sesetengah ayat dalam sesuatu surah dengan tujuan untuk memberikan peringatan kepada para sahabat pada ketika itu. ( Taudhih al-Ahkam min Bulughil Maram , Kitab as-Solat , bab Sifat Solat )

WA

الراجي رحمة ربه الجوّاد http://aljawhar.wordpress.com