SJ-05-0422 : Dukung Bayi Dalam Solat (versi 2)

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0422 : Dukung Bayi Dalam Solat (versi 2)

:salam

Moga dirahmati Allah...

Persoalan ini adalah lanjutan dari versi pertama http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=29007&highlight=&sid=e534d61b9cc2cfc2266cd572b6e69439

Mungkin bleh diperhatikan praktikal dari solat dukung baby ini...

[youtube]

[/youtube]

Kemusykilannya...

1) Bolehkah pergerakan semasa solat sehingga memesongkan badan ke arah kiblat sebagaimana rakaman video tersebut???

SJ-05-0422 : Dukung Bayi Dalam Solat (versi 2)

ÈÓã Çááå
æÇáÍãÏ ááå æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

1- Pergerakan yang sedikit seperti mendukung anak di dalam sembahyang tidak membatalkan sembahyang, sebagaimana pernah dilakukan oleh Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam terhadap Umamah binti Zainab, seperti tercatat dalam hadis Bukhari (no: 494) dan Muslim (no: 543).

2- Tetapi pergerakan sehingga berjalan beberapa meter ke arah kanan atau kiri (seperti di dalam video tersebut) adalah membatalkan sembahyang. Kerana pergerakan tersebut menjejaskan syarat sah sembahyang iaitu menghadap qiblat.

3- Ulama telah berijmak bahawa menghadap qiblat dalam solat fardhu adalah syarat sembahyang (atau rukun menurut setengah ulama), dan jika sengaja menghadap ke kanan atau ke kiri maka batal sembahyang. (Badai' al-Sanai' 1/301).

Firman Allah:

Ýóæóáøö æóÌúåóßó ÔóØúÑó ÇáúãóÓúÌöÏö ÇáúÍóÑóÇãö æóÍóíúËõ ãóÇ ßõäúÊõãú ÝóæóáøõæÇ æõÌõæåóßõãú ÔóØúÑóåõ

Maksudnya: "Oleh itu palingkanlah mukamu ke arah Masjidilharam (tempat letaknya Kaabah) dan di mana sahaja kamu berada maka hadapkanlah muka kamu ke arahnya". (Al-Baqarah: 144)

Kata Ibn Katsir: Dalam ayat ini terdapat perintah supaya menghadap ke Kaabah dari segala penjuru bumi, samada Timur, Barat, Utara dan Selatan. Tidak dikecualikan daripada perintah ini melainkan dalam sembahyang fardhu ketika musafir. (Tafsir Ibn Katsir 1/460).

Wallahu A'lam