SJ-13-0060 : Bacaan bismillah

Primary tabs

3 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0060 : Bacaan bismillah

Assalamualaikum..

Saya ingin tahu, bolehkah kita menggantikan bacaan bismillah pada permulaan wudhu dgn terjemahannya 'dengan nama Allah yang Maha Pengasih lg Maha Penyayang', di baca di dlm hati?

terima kasih

SJ-13-0060 : Bacaan bismillah

:salam

Saya mengatakan persoalan ini adalah tidak sepatutnya menjadi apa2 masalah. Apakah begitu susah utk menyebut Bismillah sehingga ingin digantikan dengan maksudnya. Sesungguhnya kalimah Basmalah itu merupakan salah satu ayat al-Qur'an dan terdapat keistimewaannya yg tertentu. Sehinggakan disunatkan oleh syara' utk menyebut kalimah basmalah dalam apa jua pekerjaan kita sehari-harian(al-Azkar, Imam An-Nawawi).

Untuk menjawab soalan sdr, saya katakan boleh saja utk membaca apa yg sdr kehendaki. Tetapi sdr tidak akan memperolehi pahala sepertimana dibacakan kalimah Basmalah itu. Dan juga dgn membaca pengertiannya, tidaklah dapat dianggap sebagai telah melakukan tuntutan sunnah membaca basmalah seperti yg telah disyariatkan. WA.

:wassalam

Re: SJ-13-0060 : Bacaan bismillah

wa'alaikumussalam. JKK Ustaz Gayat diatas penjelasan diatas.

Lafaz Basmalah itu memang berbeza kedudukkannya jika dibandingkan dengan terjemahannya. Menqasadkan terjemahan semata-mata mengukuhkan hati semasa melafazkan kalimah basmalah tidak menjadi apa-apa masalah. Bacaan Basmalah didalam wudhu' berdasarkan dalil :-

áÇ æõÖõæÁó áöãóäú áóãú íóÐúßõÑú ÇÓúãó Çááøóåö Úóáóíúåö
"Tidak ada wudhu' bagi sesiapa yang tidak menyebut Nama Allah apabila memulakannya" [Sunan Tirmudzi #54]. WA

wassalam

خيرالأمين