SJ-13-0241 : Fatwa Lajnah Daimah

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0241 : Fatwa Lajnah Daimah

Telah beberapa kali, semasa menjawab soalan, ustaz-ustaz di al-ahkam sering merujuk kepada atau menyebut Fatwa Lajnah Daimah atau Fatwa KSA atau Fatwa Lajnah lain-lain eg alAzhar.

Adakah Fatwa ini dalam bentuk buku dan sekiranya ya, dimana boleh dapatkan nya dan apakah title nya..? Dan adakah ia dalam BM..?

Jazakallah.

SJ-13-0241 : Fatwa Lajnah Daimah

al-Jawab:

Dalam bentuk buku dan dalam bahasa Arab tu gerenti ada. Kalau dalam bahasa Melayu, tak ada atau amat sedikit jodolnya, kalau dalam bahasa Indon, agak banyak terutama Fatwa Ulama-ulama Tanah Haram, spt koleksi Fatwa Ben Baz, Ibn Uthaimiin, al-Fawzan, alJibrin. Banyak di FIB Wisma Yakin. Fatwa dari Mesir yg dah diterjemah ialah Fatwa Prof Ahmed Syurbashi, Prof Mutawali Sya'rawi dan Fatawa Syaikh Syaltoot. Manakala Fatawa Mu' asirat 3 jilid oleh Prof al-Qaradhawi juga sudah diterjemah.

Jika mampu bahasa arab, DVD Mausu'ah syamilah ada banyak Himpunan Fatwa di dalam nya dari Kuwait, hingga Ibn Taymiyah. dan Jangan lupa dgn Majmu' Fatawa al-Ahkam kami yang juga agak kaya databasenya kerana telah dibina hampir 10 tahun. Ia menghimpunkan jawapan2 berdasarkan majmu' fatawa klasik dan terkini.