SJ-13-0344 : seputar hukum anak angkat

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0344 : seputar hukum anak angkat

salam ustaz,

kes: satu pasang suami isteri yang sudah berumur, namun belum dikurniakan oleh Allah swt rezki cahaya mata. lalu mereka telah mengambil 2 orang anak angkat (seorang lelaki, dan seorang perempuan), yang mana kedua-dua anak tersebut tiada pertalian darah.

soalah: apakah batasan hukum-hukum yang berkaitan, yang perlu dipatuhi oleh pasangan tersebut, dan kedua anak-anak tersebut?

sekian, terima kasih,
wassalam

SJ-13-0344 : seputar hukum anak angkat

ÈÓã Çááå
æÇáÍãÏ ááå æÇáÕáÇÉ æÇáÓáÇã Úáì ÑÓæá Çááå æÚáì Âáå æÕÍÈå æãä æÇáÇå ÃãÇ ÈÚÏ

Boleh dirujuk jawapan Ust Zain-Ys:

SJ-12-0083 :Betul ke status mak angkat dan mak kandung sama?
http://al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=28254

Jadi, dalam kes yang saudara sebutkan, apabila kedua-dua anak angkat mereka baligh, hendaklah menjaga batasan aurat dan wajib mengelak daripada khulwah.

Begitu juga antara ayah angkat dengan anak angkat perempuan, dan ibu angkat dengan anak angkat lelaki. Mesti menjaga batasan aurat seperti orang-orang lain.

Bagi menyelelesaikan permasalahan ini, boleh kiranya kedua-dua anak angkat dijadikan sebagai keluarga susuan. Kalau pun ibu angkat tidak boleh menyusukan lagi, mereka boleh dijadikan anak susuan kepada adik-beradiknya, atau anak-anak saudaranya, jika ada yang sedang menyusu.

Jika dilakukan demikian ketika anak-anak angkat masih kecil (2 tahun ke bawah), maka batasan aurat adalah seperti mahram lain.

Wallahu A'lam.