SJ-2631 : [U] sujud sajadah & shwi

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-2631 : [U] sujud sajadah & shwi

bagaiman kita nak laksanakan ibadat ini tolonggggg!!! :chepa

Re: SJ-2631 : [U] sujud sajadah & shwi

Assalamu'alaikum

Alhamdulillah. Insyaallah Al-Ahkam Online akan cuba membantu anda. Sebenarnya Sujud Sajadah atau yang dikenali sebagai Sujud Al-Tilaawah dan Sujud Sahwi telah banyak sekali diperbincangkan didalam Al-Ahkam terutama oleh Al-Fadhil Ustaz THTL, Al-Fadhil Ustaz ZainYS dan lain-lain. Anda boleh menggunakan fungsi search menjadi perkataan "sujud sajadah" sebagai Words to search for, didalam Forum/Category - "Jawapan SoalJawab Fiqh" dan Data Range - "All Posts". Disini saya paparkan beberapa url dari al-ahkam sebagai contoh:

1. Sujud Sajadah (Al-Tilaawah - [="#800000" size="4"]ÓÌæÏ ÇáÊáÇæÉ)

a. SJ 716 : Cara melakukan sujud Tilaawah : sila klik : http://www.al-ahkam.com.my/soaljawab/soaljawab146.htm

Ringkasannya : Ringkasan dari Kitab Syafi'i al-Iqna' oleh Syeikh Muhamad al-Syarbini al-Khatib yang menerangkan tentang Hukum, Rukun dan kaedah Sujud Sajadah ini.

b. SJ 716 : Apakah sujud sajadah tidak boleh dilakukan didalam solat kecuali solat Suboh pagi Jumaat? : sila klik : http://www.al-ahkam.com.my/soaljawab/soaljawab260.htm

2. Sujud Sahwi ([="#800000" size="4"]ÓÌÏÉ ÇáÓåæ)

a. SJ-1283: Seputar Sujud Sahwi [100D] : Sila klik : http://al-ahkam.com.my/forum/showthreaded.php?Cat=&Board=UBB8&Number=5709

Sinopis : Kaedah melakukan sujud sahwi.

b SJ-1604: Terlupa sujud sahwi : Sila klik : http://al-ahkam.com.my/forum/showthreaded.php?Cat=&Board=UBB8&Number=6974

Sinopis : Pendapat Mazhab Syafie mengenai terlupa sujud sahwi sebelum salam.

Insyaallah diharap url-url diatas dapat membantu anda melakukan ibadat tesebut. Sebagai makluman, Sujud Syukur juga sama kaedah sujudnya seperti Sujud Tilaawah diluar Solat. Jika ada apa-apa persoalan yang anda musykilkan atau tidak adapt mengakses URL akan kami nyatakan diatas, silalah kembali kepada kami sekali lagi.

wallahu 'alam

-wassalam-

خيرالأمين