Marilah Kita menyayangi Syiah Sepenuh Hati!

Primary tabs

Apakah Syiah Imamiyah Satu Mazhab?

Presiden PAS: Syiah yang masih lagi dianggap seorang Islam yang dianuti di Iran, di Iraq dan selatan Lubnan. Mereka dibenarkan menunai haji di Mekah kerana ulama-ulama mengatakan mereka juga orang Islam. Mereka bersembahyang dan mengerjakan haji tetapi banyak cara beribadat mereka ini cara beribadat yang bercanggah dengan kajian-kajian ahli sunnah.

 


 

Petikan harakahdaily.net:

Syiah: Bertindak secara ilmu, bukan jadi isu politik

MARANG: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyifatkan tindakan kerajaan dalam menangani isu kontroversi fahaman Syiah lebih bersifat politik.

Katanya, ajaran Syiah itu bukan perkara baru tetapi telah lama wujud sejak beberapa kurun dalam dunia Islam.

Menurutnya, kerajaan pula mengambil sikap bukan hendak menangani masalah ajaran Syiah tetapi hendak jadikan isu politik.

“Kerajaan lebih bersikap untuk menjadikan isu politik, bukan suatu tindakan. Sebenarnya, Syiah telah wujud sejak beberapa kurun dalam dunia Islam dan bukan perkara baru.

“Seperti mazhab-mazhab lain juga dan kita tidak menafikan bahawa ajaran Syiah ini tidak sesuai diamalkan di Malaysia.

“Saya nampak kerajaan bukan hendak tangani tetapi hendak jadi isu politik. Sepatutnya, perbincangan antara mazhab ini hendaklah dilakukan di kalangan ilmuan, ulama yang tahu dalam bidang dia dan bukan mereka yang tak tahu hala bincang tentang mazhab ini,” ujarnya kepada Harakahdaily, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menjelaskan bahawa berlaku perkembangan mazhab-mazhab dalam dunia Islam ini tidak mudah hendak mengkafirkannya.

Ini kerana, kata beliau, dalam mazhab Syiah tersebut ada yang terkeluar dari Islam dan ada yang masih berpegang dengan ajaran Islam.

Menurutnya, jalan terbaik bagi mencari penyelesaian dalam menangani isu kontroversi Syiah perlu kepada perbincangan tertutup secara akademik dan ilmuan.

“Syiah yang masih lagi dianggap seorang Islam yang dianuti di Iran, di Iraq dan selatan Lubnan. Mereka dibenarkan menunai haji di Mekah kerana ulama-ulama mengatakan mereka juga orang Islam.

“Mereka bersembahyang dan mengerjakan haji tetapi banyak cara beribadat mereka ini cara beribadat yang bercanggah dengan kajian-kajian ahli sunnah.

“Tetapi untuk membetulkan keadaan ini perlukan kepada para ilmuan dan bukan sewenang-wenang. Bahkan, ulama-ulama yang menulis pun dalam bidang ini berbeza dengan ulama yang hidup dalam masyarakat yang ada Syiah.

“Jadi hendak bincang hal Syiah kena ada orang akademik, perbincangan dalaman dan kerajaan mesti bertindak secara ilmu dan bukan bertindak untuk jadikan isu politik,” tegasnya.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan umat Islam di sebalik isu Syiah tersebut mempunyai agenda kuasa besar barat terhadap kuasa nuklear di Iran. [harakahdaily.net]

 

Kategori Berita: 

Artikel Berkaitan