Solat

  • Dr Maza menjelaskan tentang apakah syarat-syarat solat jenazah ghaib

  • Asal azan hanyalah disyariatkan untuk memberitahu manusia masuknya waktu solat fardu yang lima dan solat Jumaat. Manakala untuk solat sunat seperti solat dua hariraya dan solat minta hujan (Istisqa'), azan tidak disyariatkan dikumandangkan. Para fuqaha' berselisih pendapat mengenai masalah mengumandangkan azan untuk selain solat.

  • Pada dasarnya, mazhab al-Syafi’I tidak membenarkan solat jamak kerana sakit. Namun di dalam beberapa kitab bermazhab al-Syafi’I ada memberi alternatif dengan cara bertaklid kepada pendapat yang membenarkan solat jamak kerana sakit.

  • Saya mahu bertanya dari mana sumber fatwa berkenaan poster yang disertakan, iaitu makmum tidak mengikut imam sujud tilawah kerana tidak tahu. Makmum menyangkan imam sedang rukuk. Makmum sedar bila imam bangkit dari sujud tilawah dengan mengucapkan Allahu Akbar, bukan ucapan Sami’allahu Liman Hamidah..

  • 1. Ada ustaz kata bahawa doa qunut ada dua bahagian, iaitu bahagian 1 adalah doa, bahagian dua adalah pujian kepada Allah, iaitu dari "Fa Innaka Taqdhi" (فإنك تقضي) sampai habis qunut. Kata ustaz berkenaan, pada bahagian pujian makmum tak boleh amin-kan tapi kena ucap ‘haqqan’ (حَقًّا)
    2. Adakah benar tindakan sebahagian imam yang memperlahankan bacaan qunut ketika sampai dari "Fa Innaka Taqdhi" (فإنك تقضي) sampai habis qunut… Bermula dari situ makmum pula membacanya secara bersendirian?

Artikel Berkaitan