Isu Konsert Adam Lambert: Kewarasan akal tolak budaya gay, lesbian

Primary tabs

Mohd Arif Juhani Abdul Rahman

Sebuah pepatah yang paling sesuai untuk menjelaskan mengenai hubungan songsang seperti gay atau lesbian ialah “Tuhan tidak menjadikan Steve untuk Adam tetapi menciptakan Eve (Hawa) untuk Adam”.

Demikianlah seringkas mungkin logik yang wajar untuk difikirkan mengapa mesti untuk kita menolak gejala songsang begini kerana 'Adam dan Eve' merupakan manusia pertama yang diciptakan Tuhan untuk mentadbir alam. Demikianlah contoh aturan pasangan manusia yang ditunjukkan oleh Tuhan untuk manusia.

Saya meneliti tulisan Pensyarah di Jabatan Kewartawanan, Edwin Michael dengan penuh tanda tanya. Ketika asyik bercakap mengenai akal yang waras beliau pula menerima sesuatu yang songsang.

Inilah masalah bila aliran pemikiran dan falsafah pascamodenisme mengukuh dalam minda masyarakat, semuanya akan dijadikan halal sehinggalah Micheal Foucault, salah seorang pemikir aliran ini, diangkat sebagai nabi untuk golongan gay di University of California setelah sekian lama disisihkan oleh masyarakat.

Persoalan yang timbul dalam benak saya ialah bagaimana beliau, Edwin, sebagai pendidik boleh dengan tenang hati menerima bahawa segala gejala songsang ini merupakan sesuatu yang normal dan sebahagian daripada sistem sosial masyarakat pada hari ini.

Saya tidak kisah jika ini negara Eropah yang liberal tetapi negara ini berada pada belahan timur yang masyarakatnya masih memegang teguh nilai-nilai yang suci.

Apabila beliau mengatakan seolah-olah PAS terhegeh-hegeh membantah kehadiran Lambert, sebenarnya beliau seorang yang buta dan dangkal untuk menuduh PAS dengan sedemikian rupa.

Sebenarnya PAS tidak baru bermula untuk membasmi dan menentang gejala songsang ini bahkan dalam beberapa siri bantahan yang sebelumnya sudah dinyatakan dengan dalam akhbar rasmi PAS, Harakah.

Siasatlah hal ini terlebih dahulu. Janganlah pula tunjuk buta mata dan akal dengan menafikan apa yang telah PAS perjuangkan dahulu. Sudahlah menjawat sebagai pensyarah bidang kewartawanan tetapi pada masa yang sama buta pula mengenai isu-isu yang selalu dimainkan oleh wartawan.

Saya fikir lebih baik beliau meletakkan jawatan tersebut justeru akan menambah beban pula nanti dengan diajarkan kepada para pelajar ilmu yang beliau sendiri jahil dan dangkal mengenainya.

Janganlah pula kerana mahu cuba menjadi liberal atau diiktiraf sebagai pejuang hak asasi manusia hinggakan sesuatu yang diluar batasan normal pun mahu dihalalkan. Islam sendiri sudah perjuangkan hak asasi manusia sekian lama dan itulah yang telah dan sedang diperjuangkan oleh PAS.

Hakikat ini jelas dalam Islam iaitu apabila terdapat nabi yang dihadirkan dalam banyak keadaan masyarakat pada ketika itu. Contohnya ketika masyarakat bergelumang dengan gejala songsang seperti gay, maka nabi yang diutuskan ialah nabi Lut manakala untuk menghapuskan sikap assabiyah atau bahasa politik sekarang disebut rasis maka Nabi Muhammad pula dihadirkan dalam bangsa Arab Quraisy.

Kehadiran para nabi ini bukan semata-mata untuk membetulkan masalah masyarakat bahkan juga untuk menunjukkan apakah penyelesaian yang tepat untuk setiap masalah yang berlaku dan bagaimana harus manusia mengamalkannya.

Landasan inilah yang menjadi sebab kenapa PAS terus memperjuangkan segala kefasadan ini. Bukan untuk mendapat undi politik semata-mata tetapi inilah perjuangan yang sudah dibawa oleh para nabi yang umat Islam beriman dengannya.

Kalau membunuh manusia dianggap satu jenayah yang besar, maka saya berani mengatakan bahawa sikap sambil lewa kita mengenai penyebaran budaya songsang ini juga merupakan satu kerelaaan untuk membenarkan sebuah tragedi kerosakan kemanusiaan yang dahsyat.

Kalau tidak melalui perkahwinan, bagaimana generasi akan datang mahu kita lahirkan dalam sebuah keluarga yang sihat dan memegang teguh nilai-nilai agama? Maka saya percaya bahawa jawapan pensyarah ini ialah berzina sahajalah!

Walhal dalam pengetahuan saya tidak ada agama yang membiarkan para penganutnya berzina apatah lagi meliwat.

Masalah yang berlaku dalam dunia ini adalah tanggungjawab kita untuk tangani nya bersama melalui landasan agama dan adat tata susila kita yang luhur dan bukannya dibiar bebaskan sehingga merosakkan masyarakat kita satu hari nanti.

Akhir kalam, sudah-sudahlah menjadikan pemimpin Umno sebagai rujukan bagi isu-isu tangani gejala sosial justeru merekalah juga juara dalam menghalalkan banyak perkara yang diharamkan dalam agama Islam. Bertanyalah kepada golongan yang ahli dalam bidang agama untuk memahami permasalahan ini.

-------------------------------------------------------------------------
Penulis adalah koordinator Angkatan Reformis-Liberatif (ARIF)

http://malaysiakini.com/letters/145166Konsert Lambert: Haram yang dihalalkan
Edwin Michael

Tertarik sungguh otak pemikiran saya dengan kenyataan Pengerusi Lajnah Kebudayaan dan Kesenian PAS Pusat, Dr Dzulkefly Ahmad yang meminta kerajaan mengharamkan konsert Adam Lambert yang dijadualkan pada 14 Oktober ini dan sekaligus meminta rakyat Malaysia menolak budaya 'gay'.

Persoalannya, bagaimana hendak kita menolak budaya 'gay' sedangkan sistem sosial kita kini adalah sebahagian daripada budaya tersebut?

Kita sedang berdepan dengan krisis identiti yang melibatkan golongan yang memiliki perlakuan tidak normal, diluar tabii dan dari konteks agama nyata haram!

Namun, mengapa apabila si Lambert hendak ke sini baru kita mula 'terhegeh-hegeh' memekik menjerit meminta masyarakat kita menolak budaya songsang ini sedangkan percambahan benih budaya ini di kalangan anak-anak kita sendiri semakin parah dan menakutkan.

Bohonglah jika ahli-ahli politik yang amat dihormati ini mengatakan bahawa isu homoseksual, lesbian, transgender di Malaysia adalah isu terpencil sedangkan hakikatnya bilangan golongan ini bukan lagi sedikit sebaliknya mempunyai kemampuan untuk membentuk undi majoriti dalam pilihan raya.

Masalah kita ialah, apabila para ahli akademik tampil dengan cadangan serta langkah berpaksikan hak asasi manusia untuk membantu golongan-golongan songsang yang terdiri daripada anak-anak belasan umur ini, ahli akademik itu pula akan dipandang sebagai anasir yang menyokong budaya songsang ini sekaligus dihentam kromo tanpa mengambil peduli pendekatan ilmiah yang digunapakai dalam menangani krisis identiti ini.

Jadi, membatalkan konsert Lambert dan menolak budaya 'gay' maka apakah itu bermakna negara islam ini benar-benar bebas daripada tempias budaya tersebut?

Otak pemikiran kita yang waras bertambah keliru apabila Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) dan Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Artis Luar Negara (Puspal) membenarkan konsert artis songsang ini dan juga sebelum ini turut membenarkan penyanyi lucah Pitbull mengadakan persembahan di negara ini. Apakah justifikasi kepada semua ini?

Dalam kekeliruan ini, otak waras terus bertambah sakit apabila Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil menyatakan bahawa Dasar Sosial Negara sudah mula di gubal dan kini kementerian sedang dalam proses untuk merangka Model Baru Sosial seperti yang disyorkan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Di satu pihak kita perlu menolak budaya 'gay' tanpa sebarang pendekatan alternatif yang pragmatik dalam menanganinya. Di satu pihak lain pula, kerajaan membenarkan artis-artis barat yang rendah moralnya untuk mengadakan konsert dan pada masa yang sama menggubal Dasar Sosial Negara dalam usaha menyelamatkan anak-anak kita daripada terjebak dalam kancah sosial yang pengaruhnya datang daripada individu-individu seperti Adam Lambert dan Pitbull. Pening!

Dan lebih daripada semua ini, apakah ini petanda bahawa tidak lama lagi rakyat Malaysia akan dihiburkan dengan konsert Lady Gaga?

-----------------------------------------------------
Penulis adalah Pensyarah di Jabatan Kewartawanan, Fakulti Sastera dan Sains Sosial, Universiti Tunku Abdul Rahman, Kampus PERAK.

http://malaysiakini.com/letters/144742