SJ-05-0016: bacaan dlm solat harian

Primary tabs

4 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0016: bacaan dlm solat harian

assalamualaikum

1.Soalan pertama
Jika ketika solat seseorang membaca ayat seperti surah-annas atau tahiat awal dan akhir atau qunut selepas solat dia sedar yg dia membaca salah spt..perenggan doa qunut selepas wa-innahu layaazillu maw-wa lait dan menyambungnya dengan walazzi muqqodoit pahal sepatutnya ialah walla yaizzu man-wa-lait.dan juga utk tahiat awal dan akhir maka haruskah dia qada solat ini dan solat sebelumnya atau teruskan sahaja ke solat yg selepas itu contohnya zohor.

seperti juga niat hadas kecil ketika menyapu air di muka iatu niat sepatutnya nawaitu raf'al hadathil asghari lillah hitaala tetapi membacanya dengan nawaitu wudhuk'a fill hadathil asghaari ada-aan lillah hi taala

SJ-05-0016: bacaan dlm solat harian

:salam

1) Bab membaca qunut Subuh adalah pendpt dari mazhab Syafi'i. Namun begitu, mereka(termasuk Imam Syafi'i) mengatakan hukumnya sunat sahaja. Tidaklah wajib. Oleh itu, solat anda sah dan tidak perlu diqadha'.

2) Apa yg ditanya adalah mengenai talafudz niat. Fuqaha' berbeza pendpt perihalnya. Ada yg mengatakannya sunat dan ada juga yg membid'ahkannya. Sdr boleh ikuti perbahasannya dgn menggunakan enjin carian. Namun begitu, jika tersalah lafaz niat, ia tidaklah mencacatkan solat itu krn ianya bukan wajib.

:wassalam

SJ-05-0016: bacaan dlm solat harian

updating

SJ-05-0016: bacaan dlm solat harian

:salam

Alhamdulillah.

Jawapan diluluskan.