SJ-13-0332 : Jurugamabr Majlis Perkahwinan

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-13-0332 : Jurugamabr Majlis Perkahwinan

Assalamualaikum

Apakah hukumnya menjadi Jurugambar untuk Mjalis2 Perkahwinan, ambil2 gambar pengantin serta suasan majlis, maklumlah pengantin nih biasanya pakain tak menepati spesifikasi syarak dan suasan pulak.. bercampur gaul

SJ-13-0332 : Jurugamabr Majlis Perkahwinan

:wassalam

al-Jawab:

Sudah sebulan soalan ini terlantar dan kami minta ma'af kerana terlepas pandang.

1. Hukum fotografi adalah suatu hukum yang baru kerana keujudannya juga adalah baru. Begitu juga kerjaya sebagai jurufoto juga suatu kerjaya yang baru dan tidak ada profesi ini di zaman silam. Maka hukum yang muktamad ke atas bidang senifoto dan kerjaya sebaga jurugambar/foto juga adalah termasuk dalam daerah ijtihad.

Fuqaha' Salafiyah memilih hukum yang keras ke atas fotografi dan menqiaskan dgn hukum taswir atau menggambar atau mempotret. Ini kerana di zaman salaf, seni potret dan jurupotret atau jurulukis ini sudah ujud. Hukum mempotret sesuatu yang berjasad spt manusia, Tuhan, Malaaikat dan sesuatu yang ditaqdiskan (diagungkan) adalah haram. Ulama' salafiyah spt al-Albani dan Ibn Baz mengharamkan fotografi kecuali untuk tujuan dharurat spt paspot, IC dan rekod keselamatan. Dr alQardhawi dari aliran kontemporer berpendapat fotografi bukanlah taswir kerana ia adalah imbasan objek sebenar menggunakan kamera sedangkan taswir ialah hasil seni tangan-tangan pelukis. Maka hukumnya adalah kembali kepada hukum asal, Harus (Halal n Haram). Cuma yang menjadi tumpuan hukum ialah objek yg difotokan. Gambar siapa dan tujuannya apa?
Maka hukum yg menjadi pilihan kami ialah ijtihad Dr al-Qardhawi, bahawa harus hukum fotografi dan boleh menjadi jurugambar, cuma yang perlu diperhatikan ialah objek fotografi tersebut.

2. Pertanyaan yg diajukan ialah: Objek fotografi ialah mengambil foto seputar majlis perkahwinan yang tidak menutup aurat dan suasana campur aduk yang tidak syara'iy. Maka inilah yang dimaksudkan oleh Dr al-Qardhawi, subjek fotografi yang tidak memenuhi kriteria syari'at, maka ketika itu tidak boleh lagi kita memfoto dan menjadi jurufoto bagi suasana tersebut. Dasar orang Islam ialah dia tak ada saham dalam apa jua perlanggaran hukum syara' jika dia mempunyai pilihan.. dasar umum orang Islam ialah bila dia melihat mungkar, maka dia kena cegah dgn kuasa, jika tidak mampu dgn lisan, dan jika tidak mampu dengan hati, itulah selemah-lemah iman. Maka dia tidak boleh disebukkan dengan fotografi bila kemungkaran itu berleluasa. sekian