SJ-05-0167 : Lagi Solat Sunat...

Primary tabs

2 posts / 0 new
Last post
Anonymous (not verified)
SJ-05-0167 : Lagi Solat Sunat...

:salam
Ana nak tanya soalan..apa lagi solat sunat yang Nabi S.A.W tak buat tapi kita buat? Kalau ahli2 panel kita boleh kemukakan hadis dari NABI saw lagi baik..terima kasih..

wa..

:wassalam

SJ-05-0167 : Lagi Solat Sunat...

wa'alaikumussalam

Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan myzyruz dengan kadar kemampuan yang ada, Insya-Allah.

Bagi Solat-solat yang di anggap sunat oleh setengah2 pihak dan Nabi tidak pernah melakukan, sudah tentu tidak ada hadith yang sahih. Kalau Nabi :saw buat, sudah ada tentu menjadi ikutan melalui hadith baginda. Bagi solat-solat yang Nabi tidak buat, kebanyakkannya timbul dari hadith-hadith Maudhu' (palsu).

Disini kami cuba berikan beberapa contoh solat-solat tersebut (yang dipetik dari buku Himpunan Hadis Lemah dan Palsu, Prof Dr Farid Ahmad) :-

1. Solat Nisfu Sya'ban

"Apabila tiba malam Nisfu Sya'ban, hendaklah kamu bangun pada malam harinya (solat) dan berpuasa pada hari siangnya" [hadith ini dhaef].

"Hendaklah dikerjakan solat sunat pada malam Nisfu Sya'ban dengan 12 rakaat" [Riwayat ini palsu].

2. Solat masuk rumah

"Apabila salah seorang diantara kamu masuk ke dalam rumahnya, maka janganlah dia duduk sehingga di menunaikan solat" [Menurut al-Azdiy, hadith ini tidak ada asal - La AshLa Lahu].

3. Solat 8 rakaat pada malam Jumaat

"Solat 8 rakaat pada malam Jumaat dengan membaca surah al-Ikhlas 25X, dan sesudah malam membaca selawat 1000X dapat menghapuskan dosa2 dan di dapat melihat Nabi dalam tidur (mimpi)nya" [Hadith ini palsu. Didalam sanadnya terdapat beberapa rawi Majhul].

"Solat Rak'ataan (2 rakaat) pada malam Jumaat dengan membaca Izza Zulzila 15 kali" [Hadith ini mungkar].

4. Solat sunat malam Asyura'

"Keutamaan mengerjakan solat 4 rakaat dengan membaca al-Fatihah dan al-Ikhlas 50X pada hari Asyura'" [Hadith ini Palsu].

5. Solat 20 rakaat pada permulaan Malam Rejab

"Pada permulaan malam bulan Rejab, lakukanlah solat 20 rakaat dengan membaca surah al-ikhlas 1X" [Hadith ini Palsu].

Sekian, wassalam

خيرالأمين