Displaying 1 - 15 of 1638
1 Malam Nisfu Sya'ban: Masyarakat Jahil, Tok Lebai Tak Mengaji Hadis
Tradisi amalan malam Nisfu Sya'ban, Tok Guru Hj Hadi kata, masyarakatnya jahil manakala tok lebainya tak mengaji Hadis.
4 years 3 months ago
2 Pendakwah Luar Bawa Ajaran Songsang?

Satu sumber memberitahu, apa yang membimbangkan mereka ‘menyusup’ masuk secara lembut dengan menyertai program-program keagamaan seperti qasidah dan zikir. Selain itu, mereka juga dijemput menghadiri majlis-majlis peribadi yang membuka ruang bagi membolehkan sesuatu tarekat bertentangan dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) disebarkan.


4 years 3 months ago
3 Laporan Khas Utusan: Tarekat Baharu Ancam Umat Islam (Bhg 3)

Pendakwah asing sebar tarekat? Pendakwah asing yang membawa fahaman bercanggah dengan Islam punca menularnya tarekat haram. Mereka cuba menanam suatu doktrin menyimpang ke atas masyarakat Islam negara ini. Mudah terpengaruh kerana cetek Islam, mahu cepat masuk syurga dan kelemahan penguatkuasaan


4 years 3 months ago
4 Laporan Khas Utusan: Tarekat Baharu Ancam Umat Islam (Bhg 2)

10 individu bergelar habib dan sheikh dari negara jiran dipantau pihak berkuasa.
Mereka masuk ke negara ini bagi mengadakan proram keagamaan.
Didakwa cuba promosi tarekat tidak mengikut akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Rakaman video Sheikh Muhammad Hisham Kabbani membaiah Habib Sheikh Abdul Kadir as-Seggaf tarik perhatian.
Habib Sheikh Abdul Kadir as-Seggaf popular di Malaysia melalui program selawat.


4 years 3 months ago
5 Laporan Khas Utusan: Tarekat Baharu Ancam Umat Islam (Bhg 1)

Bagaimanapun sejak kebelakangan ini wujud kebimbangan kemunculan tarekat baru yang mempunyai kaitan rapat dengan Tarekat Naqsyabandiah al-Aliyah. Apakah tarekat tersebut? Apakah kesannya kepada negara ini yang berpegang kepada fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah? Siapakah yang terlibat? Dan adakah benar ia membabitkan individu sheikh atau habib yang cukup popular?


4 years 3 months ago
6 Apa Pendapat Ustaz-ustaz Tentang Hadis Kelebihan Tarawih Setiap Malam
Koleksi pandangan tokoh-tokoh Islam mengenai kelebihan sembahyang Tarawih setiap malam. Ikuti pandangan Ustaz Azhar Idrus, Dr Abdul Basit Abdul Rahman, Ustaz Syed Mohd Norhisyam dan Dr Fathul Bari
4 years 3 months ago
7 Hadis Tentang Maulid Adalah Hadis Maudhu' - Dato' Syed Alwi bin Tahir al-Haddad Mufti Johor

Kalau nak sambut dan nak mempertahankan sambutan Maulid Nabi s.a.w., janganlah sampai gunakan Hadis-hadis palsu. Hukum menyambut maulid itu masih lagi di sana terdapat perbincangan di kalangan para ulama, samada dibenarkan atau tidak. Namun berhujah menggunakan hadis maudhu' (palsu) atau menyebarkannya sudah disepakati tidak dibenarkan


4 years 8 months ago
8 Maulana Asri Yusoff: Buku Unik & Pelik Tentang Sirah Nabi Selepas Kewafatannya
Perempuan bukan Islam bermimpi Rasulullah s.a.w. mengislamkannya, keesokannya, dia boleh membaca surah al-Fatihah dan al-Ikhlas dengan baik. | Seseorang bermimpi Rasulullah s.a.w.
5 years 3 weeks ago
9 CIMB Islamic Bank derma RM1 juta untuk bantu Gaza

CIMB Islamic Bank menderma RM1 juta kepada Persatuan Bantuan Perubatan Malaysia (MERCY Malaysia) bagi melaksanakan program bantuan di Semenanjung Gaza yang mengalami kemusnahan akibat dilanda konflik.


5 years 1 month ago
10 I'lam al-Muwaqqi'in: Kitab Usul Feqh Untuk Aliran Ahli Hadis.. Dengar Penjelasan Maulana Asri
Siapa yang belum memiliki kitab karya Imam Ibnu Qayyim yang satu ini, mesti segera mencarinya di kedai-kedai buku. Ia telahpun diterjemahkan ke pelbagai bahasa termasuk bahasa Melayu/Indonesia.
5 years 1 month ago
11 Surat Hatib bin Abi Baltaah Kepada Quraisy Dipintas.. Apakah Beliau Seorang Munafiq?
Ringkasannya seperti berikut: Nabi s,a.w. mengutus Ali r.a. dan rakan-rakannya untuk memintas perjalanan seorang wanita yang merupakan seorang perisik phak kafir Quraisy. Misi yang Nabi s.a.w.
5 years 1 month ago
12 Ramai Yang Musykil Tentang Beza Antara Masjid dan Surau.. Ini Jawapannya
Apa beza antara masjid dan surau? Macamana boleh jadi masjid dan macamana boleh jadi surau? Bolehkah surau di-upgrade jadi sebagai masjid? Bolehkah pula masjid di-downgrade jadi surau?
5 years 1 month ago
13 Dr Maszlee Bidas! Dakwaan Zaini Bahawa Basyar & Iran Bantu Persenjataan Hamas
Terimakasih!! Dr Maszlee dan Dr Tahir kerana menangkis pendustaan pemanggil Syiah di Global@1 yang mendakwa bahawa persenjataan Hamas adalah atas bantuan Basyar al-Asad dan Iran. TONTON SENDIRI!!
5 years 1 month ago
14 Semua Dalam Satu: Info Semua Channel Kuliah Maulana Asri

Kuliah-kuliah Maulana Muhammad Asri Yusoff banyak bertebaran di ruang maya. Terutamanya di youtube.com. Maulana Asri banyak memberikan kuliah-kuliah hadis, samada di Kelantan atau di Lembah Klang. Antaranya ialah kuliah Sahih al-Bukhari, Sahih Muslim....


5 years 2 months ago
15 Apa Akan Jadi Dengan Agama Ini Jika Kita Terima Idea YAQAZAH?

Golongan yang membela yaqazah (bertemu Nabi dalam keadaan jaga) berhujah dengan pendapat yang disandarkan kepada Imam al-Sayuti rhm. Persoalannya, apakah ia benar-benar pendapat dari Imam al-Sayuti? Apa akan jadi dengan agama ini jika kita menerima yaqazah?


5 years 2 months ago

Pages