Displaying 1 - 15 of 1633
1 (Ringkasan Sirah) Ringkasan Fasa Pertama Kehidupan Rasulullah s.a.w.

Sayyiduna Muhammad bin Abdullah dan Aminah al-qurasyi ah merupakan nabi yang terakhir, dan utusan Allah kepada seluruh manusia, agar mereka menyembah Allah yang Maha Esa dan tidak menyekutukanNya dengan sesuatu. Baginda s.a.w. telah dilahirkan di Mekah pada hari Isnin 12 Rabi’ul Awal. Ayahnya telah meninggal dunia sebelum kelahirannya dan dikebumikan di Madinah.


1 day 3 hours ago
2 (Ringkasan Sirah) 11. Kehidupan Baginda s.a.w. Sebelum Risalah

Ketika usia baginda s.a.w. menghampiri 40 tahun, baginda s.a.w. gemar menjauhkan diri dari orang ramai dan gemar beribadah. Untuk beribadah, baginda memilih tempat di gua Hira’, iaitu gua yang berada di sebuah bukit di jalan Mekah.


1 day 4 hours ago
3 (Ringkasan Sirah) 10. Perkembangan Kehidupan Baginda s.a.w.

Baginda s.a.w. masyhur di kalangan kaumnya dengan sifat-sifat terpuji seperti bersifat benar, amanah, santun (hilm), malu dan merendah diri. Sehingga mereka menggelarkannya sebagai al-Amin. Kaum dan keluarganya amat menyintainya. Mereka juga amat menghormatinya.


1 day 21 hours ago
4 Konspirasi Gula Dalam Produk Terkemuka

Antara produk yang mengandungi gula yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.


5 days 4 hours ago
5 (Ringkasan Sirah) 9. Mengadili Antara Kaum Quraisy Ketika Meletakkan Hajar Aswad

Ketika baginda s.a.w. berusia 35 tahun, kaum Quraisy telah meruntuhkan Ka’bah dan memperbaharui pembinaannya. Baginda s.a.w. turut bersama mereka membinanya. Baginda s.a.w. mengangkat batu-batu bersama para pembesar Quraisy. Turut bersamanya ialah bapa saudaranya al-Abbas.


6 days 21 hours ago
6 Adakah Confucius, Gautama Buddha dan Aristotle Nabi?
Kalau benar mereka adalah nabi yang diutus oleh Allah, mengapa mereka tidak disebutkan dalam mana-mana kitab Allah?
1 week 3 days ago
7 (Ringkasan Sirah) 8. Perkahwinan Baginda s.a.w. Dengan Saiyidah Khadijah

Selepas baginda s.a.w. kembali dari permusafirannya yang kedua, baginda s.a.w. telah berkahwin dengan saiyidah Khadijah. Beliaulah yang meminang baginda s.a.w. Saiyidah Khadijah ketika itu berusia 40 tahun dan umur baginda s.a.w. 25 tahun. Sebelumnya, saiyidah Khadijah pernah berkahwin dengan Abu Halah. Suaminya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak lelaki bernama Halah.


1 week 4 days ago
8 Cara Urus Keguguran Bayi (Mazhab al-Syafi'i)

Bayi yang dilahirkan boleh dibahagikan kepada 3 bahagian: Pertama: Dilahirkan dalam keadaan hidup, kemudian mati. Kedua: Dilahirkan tanpa ada tanda-tanda bayi itu hidup. Ketiga: Dilahirkan tidak dalam bentuk lembaga manusia. Bagaimana cara mengurus bayi-bayi ini?


1 week 4 days ago
9 Apakah Ibu Mertua Baru Menjadi Mahram Setelah Kita Menyet*b*hi Isteri?

Soalan: Ibu mertua adalah salah seorang dari mahram kita. Apakah untuk ibu mertua kita menjadi mahram mesti disyaratkan selepas menj*m*k isteri kita atau ibu mertua kita menjadi mahram sejurus selepas sah akad nikah?


1 week 4 days ago
10 Memahami Apa Itu Khunsa (خُنْثَى) dan Mukhannas (مُخَنَّث)

Apakah khunsa sama dengan pondan, mak nyah dan lelaki lembut? Apa yang dimaksudkan dengan sabda Nabi s.a.w. yang melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan perempuan yang menyerupai laki-laki?


1 week 4 days ago
11 (Ringkasan Sirah) 7. Permusafirannya Kali Kedua Ke Syam

Ketika berusia 25 tahun baginda s.a.w. telah bermusafir kali kedua ke Syam untuk menguruskan perniagaan saidah Khadijah. Beliau merupakan wanita mulia dan berharta. Beliau mengupah orang untuk menguruskan hartanya. Beliau telah memilih baginda s.a.w. untuk tugas ini kerana beliau mendengar tentang sifat benar, amanah dan akhlaknya yang mulia.


1 week 5 days ago
12 (Ringkasan Sirah) 6. Baginda s.a.w. Menggembala Kambing dan Musafir Pertamanya Ke Syam

Baginda s.a.w. sejak kecil berkerja sebagai penggembala kambing untuk penduduk Mekah dengan upah yang akan digunakan untuk menyara hidupnya. Ketika baginda s.a.w. berusia 9 tahun, baginda s.a.w. telah bermusafir ke Syam bersama bapa saudaranya Abu Talib dengan barang dagangan.


2 weeks 16 hours ago
13 (Ringkasan Sirah) 5. Pendidikannya dan Kematian Datuknya

Selepas kematian ibunya, datuknya Abdul Mutalib telah mengambil alih mendidiknya. Beliau sangat menyayangi baginda s.a.w. melebihi anak-anaknya sendiri. Ketika baginda s.a.w. berusia 8 tahun, datuknya telah meninggal dunia, iaitu selepas 2 tahun beliau menanggung baginda s.a.w.


2 weeks 1 day ago
14 (Ringkasan Sirah) 4. Kematian Ibunya dan Pengasuhnya

Ibu baginda s.a.w. meninggal dunia ketiga baginda s.a.w. berusia 6 tahun, ketika ibunya pulang dari Madinah. Ibunya pergi ke Madinah bersama datuknya Abdul Mutalib untuk menziarahi kubur ayahnya.


2 weeks 3 days ago
15 (Ringkasan Sirah) 3. Kelahiran dan Penyusuan Baginda s.a.w.

Baginda s.a.w. dilahirkan di Mekah pada hari Isnin, 12 Rabi’ul Awal, Tahun Tajah. Tahun kelahiran baginda s.a.w. dinamakan dengan nama Tahun Gajah kerana raja Habsyah pada tahun kelahiran baginda s.a.w. telah mengirim tentera ke Mekah untuk meruntuhkan Ka’bah. Terdapat seekor gajah besar di dalam tentera ini. Kemudian Allah Taala memusnahkan tenteraini kerana memuliakan kelahiran baginda s.a.w.


2 weeks 3 days ago