Displaying 1 - 15 of 1631
1 Siapakah WAHABI? Ini penjelasannya.. Ringkas dan padat.. Memuaskan!
Siapakan Wahabi? Mengapa mereka mendakwa diri mereka Salafi
3 hours 27 min ago
2 Lihat Senarai Buku yang sedang atau telah diterjemahkan

Klik untuk lihat senarai buku:http://www.al-ahkam.net/home/senarai-buku


3 months 1 week ago
3 Jamak Kerana Sakit Dalam Kitab Matan Zubad

Pada dasarnya, mazhab al-Syafi’I tidak membenarkan solat jamak kerana sakit. Namun di dalam beberapa kitab bermazhab al-Syafi’I ada memberi alternatif dengan cara bertaklid kepada pendapat yang membenarkan solat jamak kerana sakit.


5 months 1 week ago
4 (Ringkasan Sirah) Ringkasan Fasa Pertama Kehidupan Rasulullah s.a.w.

Sayyiduna Muhammad bin Abdullah dan Aminah al-qurasyi ah merupakan nabi yang terakhir, dan utusan Allah kepada seluruh manusia, agar mereka menyembah Allah yang Maha Esa dan tidak menyekutukanNya dengan sesuatu. Baginda s.a.w. telah dilahirkan di Mekah pada hari Isnin 12 Rabi’ul Awal. Ayahnya telah meninggal dunia sebelum kelahirannya dan dikebumikan di Madinah.


5 months 2 weeks ago
5 (Ringkasan Sirah) 11. Kehidupan Baginda s.a.w. Sebelum Risalah

Ketika usia baginda s.a.w. menghampiri 40 tahun, baginda s.a.w. gemar menjauhkan diri dari orang ramai dan gemar beribadah. Untuk beribadah, baginda memilih tempat di gua Hira’, iaitu gua yang berada di sebuah bukit di jalan Mekah.


5 months 2 weeks ago
6 (Ringkasan Sirah) 10. Perkembangan Kehidupan Baginda s.a.w.

Baginda s.a.w. masyhur di kalangan kaumnya dengan sifat-sifat terpuji seperti bersifat benar, amanah, santun (hilm), malu dan merendah diri. Sehingga mereka menggelarkannya sebagai al-Amin. Kaum dan keluarganya amat menyintainya. Mereka juga amat menghormatinya.


5 months 2 weeks ago
7 Konspirasi Gula Dalam Produk Terkemuka

Antara produk yang mengandungi gula yang tinggi yang boleh menyebabkan masalah kesihatan.


5 months 2 weeks ago
8 (Ringkasan Sirah) 9. Mengadili Antara Kaum Quraisy Ketika Meletakkan Hajar Aswad

Ketika baginda s.a.w. berusia 35 tahun, kaum Quraisy telah meruntuhkan Ka’bah dan memperbaharui pembinaannya. Baginda s.a.w. turut bersama mereka membinanya. Baginda s.a.w. mengangkat batu-batu bersama para pembesar Quraisy. Turut bersamanya ialah bapa saudaranya al-Abbas.


5 months 2 weeks ago
9 Adakah Confucius, Gautama Buddha dan Aristotle Nabi?
Kalau benar mereka adalah nabi yang diutus oleh Allah, mengapa mereka tidak disebutkan dalam mana-mana kitab Allah?
5 months 3 weeks ago
10 (Ringkasan Sirah) 8. Perkahwinan Baginda s.a.w. Dengan Saiyidah Khadijah

Selepas baginda s.a.w. kembali dari permusafirannya yang kedua, baginda s.a.w. telah berkahwin dengan saiyidah Khadijah. Beliaulah yang meminang baginda s.a.w. Saiyidah Khadijah ketika itu berusia 40 tahun dan umur baginda s.a.w. 25 tahun. Sebelumnya, saiyidah Khadijah pernah berkahwin dengan Abu Halah. Suaminya meninggal dunia dengan meninggalkan seorang anak lelaki bernama Halah.


5 months 3 weeks ago
11 Cara Urus Keguguran Bayi (Mazhab al-Syafi'i)

Bayi yang dilahirkan boleh dibahagikan kepada 3 bahagian: Pertama: Dilahirkan dalam keadaan hidup, kemudian mati. Kedua: Dilahirkan tanpa ada tanda-tanda bayi itu hidup. Ketiga: Dilahirkan tidak dalam bentuk lembaga manusia. Bagaimana cara mengurus bayi-bayi ini?


5 months 3 weeks ago
12 Apakah Ibu Mertua Baru Menjadi Mahram Setelah Kita Menyet*b*hi Isteri?

Soalan: Ibu mertua adalah salah seorang dari mahram kita. Apakah untuk ibu mertua kita menjadi mahram mesti disyaratkan selepas menj*m*k isteri kita atau ibu mertua kita menjadi mahram sejurus selepas sah akad nikah?


5 months 3 weeks ago
13 Memahami Apa Itu Khunsa (خُنْثَى) dan Mukhannas (مُخَنَّث)

Apakah khunsa sama dengan pondan, mak nyah dan lelaki lembut? Apa yang dimaksudkan dengan sabda Nabi s.a.w. yang melaknat laki-laki yang menyerupai wanita dan perempuan yang menyerupai laki-laki?


5 months 3 weeks ago
14 (Ringkasan Sirah) 7. Permusafirannya Kali Kedua Ke Syam

Ketika berusia 25 tahun baginda s.a.w. telah bermusafir kali kedua ke Syam untuk menguruskan perniagaan saidah Khadijah. Beliau merupakan wanita mulia dan berharta. Beliau mengupah orang untuk menguruskan hartanya. Beliau telah memilih baginda s.a.w. untuk tugas ini kerana beliau mendengar tentang sifat benar, amanah dan akhlaknya yang mulia.


5 months 3 weeks ago
15 (Ringkasan Sirah) 6. Baginda s.a.w. Menggembala Kambing dan Musafir Pertamanya Ke Syam

Baginda s.a.w. sejak kecil berkerja sebagai penggembala kambing untuk penduduk Mekah dengan upah yang akan digunakan untuk menyara hidupnya. Ketika baginda s.a.w. berusia 9 tahun, baginda s.a.w. telah bermusafir ke Syam bersama bapa saudaranya Abu Talib dengan barang dagangan.


5 months 3 weeks ago